martes, octubre 27, 2009

actualment les filles de la caritat a Mataró. En reconeixement a aquesta tasca, la companyia rebrà dimarts, dia 27, la Medalla de la Ciutat.


Fa més de cent anys que les filles de la Caritat de Sant Vicenç de Paül es fan càrrec de les persones més necessitades de la ciutat. Ho fan de manera discreta, solidària i totalment desinteressada. I malgrat l’evolució que han experimentat el serveis socials en l’actualitat, la tasca que desenvolupen les monges d’aquesta companyia continua sent plenament vigent i necessària. Una dada ho corrobora: amb la crisi, s’ha duplicat el nombre d’usuaris –actualment una setantena- del menjador econòmic de la fundació Sant Joaquim, un dels principals serveis que realitzen actualment les filles de la caritat a Mataró. En reconeixement a aquesta tasca, la companyia rebrà dimarts, dia 27, la Medalla de la Ciutat.

Sor Pilar Pila, en nom de la companyia, s’ha mostrat aquest dilluns, dia 26, molt agraïda per aquest reconeixement que recollirà demà en un acte al Saló de Sessions i que, avui, ha volgut estendre a totes les germanes que han treballat a la ciutat els darrers cent anys: “Molts anys enrere, en què els serveis socials pràcticament no existien, tot queia en mans de comunitats religioses amb pocs mitjans”, ha recordat, tot afegint que aquestes germanes van ser capaces “ de tirar endavant menjadors i serveis amb no res”. Cent anys després, la companyia sap que pot comptar amb el suport municipal: “Ara l’Ajuntament respon molt bé quan hi ha una necessitat”, ha afegit la germana Pilar, que ha explicat, per exemple, que les filles de la Caritat s’encarreguen de distribuir paquets de menjar a famílies amb necessitat que disposen d’uns vals de l’Ajuntament.

Nova residència
La companyia de les Filles de la Caritat va ser fundada l’any 1633 per Vicenç de Paül i San Lluïsa de Marillac. A Mataró, la companyia hi és present des del 1908 i està integrada actualment per sis germanes d’entre 67 i 90 anys que, a banda d’atendre el menjador econòmic de la Fundació Sant Joaquim, també desenvolupen la seva tasca social a l’Hospital de Sant Jaume i Santa Magdalena, a Càritas Interparroquial i a la Llar Santa Maria. Les germanes s’han traslladat recentment al mateix edifici del Camí Ral on està situat el menjador econòmic, al número 338-340. La residència s’ubica a la primera i segona planta d’aquest edifici, que s’ha pogut rehabilitar gràcies a un acord entre Pumsa i la Fundació Sant Joaquim. L’alcalde, Joan Antoni Baron, acompanyat del regidor d’Urbanisme Ramon Bassas i el president de la Fundació Sant Joaquim, Josep Banet, han visitat avui mateix el resultat d’aquestes obres que ha finançat en un 50% l’empresa municipal d’Urbanisme. A canvi, Pumsa ha obtingut l’antic habitatge de les Filles de la Caritat, un immoble que ara serveix per reallotjar una família afectada per un procés urbanístic.

La superiora de la companyia, la germana Maria Teresa, ha agraït a totes les entitats i institucions que han fet possible la rehabilitació d’una casa “que ens venia a sobre i no hi havia forma d’arreglar”. “Però la meva idea era poder-la reformar, perquè encara que el dia de demà nosaltres no hi siguem, la casa quedarà per la ciutat”, ha afegit sor Maria Teresa que ha assegurat que “el desig s’ha complert”. Entre les obres que s’han dut a terme, destaca la instal·lació d’un ascensor, la renovació dels serveis, la instal•lació de calefacció, els nous paviments i fusteria interior, la creació d’una cuina nova i la remodelació de la capella. A la primera planta s’han ubicat els espais comuns com la sala d’estar, la cuina, la capella, el magatzem i un pati. Al segon pis hi ha vuit habitacions amb banys individuals.

No hay comentarios: