miércoles, abril 23, 2008

Sant Jordi 2008



La sequera no pot amb les roses

Un 25% de les roses que es comercialitzaran per la diada de Sant Jordi es produeixen a la comarca

per Salva Fernàndez - 22/04/2008 11:17 (177 lectures)

La rosa Samurai, novetat Sexy Red Lovely Red

L’actual situació de sequera que viu Catalunya no afecta a la producció de roses que hi ha al Maresme. Tal i com ha explicat el Mercat de la Flor i Planta Ornamental de Catalunya, aquesta flor es cultiva en hivernacle amb un sistema de eg gota a gota que permet estalviar aigua i mantenir-ne un flux constant. La rosa de la comarca, per això, és fresca i de molt bona qualitat en créixer en bones condicions climàtiques. De nou el Maresme tornarà a liderar la producció de roses a nivell local. Del 35% del total de roses que es produeix a Catalunya, el 25% és a la comarca. Malgrat aquestes dades, de les previsions de vendes per la Diada de Sant Jordi, s’espera vendre el proper 23 d’abril al voltant de cinc milions i mig de roses, es calcula que el 65% vénen de l’estranger.
Les roses que aterren a Catalunya arriben majoritàriament d’Holanda, Colòmbia i Equador. Pel que fa a la resta de l’Estat, arriben de manera residual roses d’Alacant o de Chipiona. La Grand Prix i la Passion, ambdues d’Holanda, i la Freedom de Colòmbia són les varietats de rosa foranies més comercialitzades. Aquestes competiran amb la Lovely Red, el tipus de flor que més es produeix al Maresme, la Sexy Red, la Grand Gala o la novetat d’enguany, la Samurai. La rosa més comercialitzada per Sant Jordi, en un 90%, és la de color vermell.

Els altres colors que tenen més acceptació darrera la rosa vermella són les grogues, les blanques, la de color rosa i la blava. Aquestes varietats tenen més èxit entre la gent en una altre de les jornades de més vendes en el sector de la flor i planta ornamental: el Dia de la Mare, que se aquest any se celebra aquest 4 de maig. Tanmateix, la presentació de la rosa, que inclou composicions amb altres materials, també juga un paper destacat a l’hora d’entregar-la.

La conservació de la samurai
La novetat d’enguany, la varietat samurai que es produeix al Maresme, compta amb la millor fulla verda de les varietats que més es comercialitzen. Aquesta aguanta molt bé el transport i el temporal, i destaca per la seva llarga tija, dura i amb alguna punxa. El botó és similar a la sexy red, amb una mida superior a la grand gala i que té una conservació excel·lent. D’altra banda, el gruix de roses que tenen més èxit destaquen per les seves característiques en el botó i la tija. La Grand Prix, té una gran mida i un vermell intens acompanyat d’una llarga tija de fins a 110 centímetres; la passion, també holandesa, destaca pel seu botó tancat i la seva tija d’entre 40 centímetres i un metre. Per últim, la freedom té una flor molt gran amb un vermell intens i fosc.

No hay comentarios: