lunes, octubre 26, 2009

Bona tarda. Homes, dones… A tots els que ens escolteu. Als que coneixeu la nostra sintonia. I també als que entreu per primera vegada, al dial 89.3FM, de Mataró Ràdio. Benvinguts!


Bona tarda. Homes, dones… A tots els que ens escolteu. Als que coneixeu la nostra sintonia. I també als que entreu per primera vegada, al dial 89.3FM, de Mataró Ràdio. Benvinguts!


PALOMA AZPILICUETA i PILAR CONZÁLEZ BIESCAS
del CENTRE DE PSICOLOGIA DE MATARÓ

Les Dones i la Formació

Crec que les dones tenen/tenim, hem tingut sempre un enorme interès per aprendre, una gran disponibilitat per entendre noves situacions i problemàtiques que ens permeten, per exemple, comprendre millor els nostres fills, connectar amb els seus desitjos, il.lusions i projectes. Tot això, per definició, en tractar-se de noves generacions, són coses noves i diferents, perspectives diverses o desconegudes.

Amb aquesta base de curiositat, interès i apertura mental cap a noves situacions i contextos, s’entén fàcilment l’enorme implicació i presència de les dones en la formació, a tots nivells: escolarització obligatòria (on les nenes treuen més bones notes que els nens), escoles d’adults, formació ocupacional o professional i, fins i tot, la formació universitària on, actualment, les dones són majoria entre els alumnes.

I això no es dóna només entre les joves. Recordem l’àvia bloguera de Galícia, i, molt més a prop nostre, l’Encarna Siles, també àvia i bloguera i membre de Dones Reporteres de Mataró.

Les reflexions que el feminisme va aportar al pensament contemporani     —que tant van sorprendre i inclús escandalitzar en el seu moment— han arrelat molt profundament en el cos social i, com a conseqüència, ja no és notícia que una dona ocupi qualsevol lloc de treball dels més especialitzats; ja gairebé no és notícia que una dona sigui ministra, o regidora, o consellera. Les dones han vist les portes obertes per treballar, participar en la vida pública i social (abans un terreny prohibit per a elles) i, evidentment, per formar-se. I han aprofitat l’ocasió al màxim, s’hi han agafat amb les dues mans, per dir-ho així.

De tota manera, sempre hi ha hagut dones molt interessades pel coneixement i dones sàvies, encara que d’elles se’n parlava ben poc, i sovint “s’apuntaven” en el compte del seu marit coses que havien pensat o escrit elles. I també, molt abans que existís el moviment feminista, hi ha hagut dones que han portat molt lluny el seu desig de saber, i la societat els hi ha reconegut. Penso, per exemple, en dues Premi Nobel molt conegudes i científiques ambdues: la polonesa Marie Curie, que ho va ser junt amb el seu marit, i la italiana Rita Levi-Montalcini, que encara viu i continua en actiu als seus cent anys.
Les dones tenim un enorme potencial d’aprenentatge, i som un “filó” que pot fer aportacions interessants i útils a la societat en molts àmbits i terrenys diferents, col.laborant a enfrontar de manera creativa i innovadora situacions difícils, com per exemple la crisi actual.Ara la Pili torna a ser amb nosaltres perquè entrevistarà una Dona Singular de la nostra ciutat. Es així, oi Pili? . Però vull que siguis tu qui la presentis a les nostres oients. Endavant!Conversem avui amb la Conxita Calvo, és la regidora d’educació de la nostra ciutat, fa temps que  varem parlar amb ella, quan s’estranava en el càrrec. La Conxita és mestra i durant molts anys ha desenvolupat aquesta professió-vocació

Però avui, volem aprofitar l’atalaia que li suposa, tenir una visió més amplia sobre la formació de les dones

Sabem que el S.XXI és el segle de les dones.

Al llarg de la història les dones hem compartit un saber, un coneixement que no ha format part dels currículums, ni de cap pla d’estudis formal, però aquest saber popular l’hem sabut transmetre de generació en generació.

De totes maneres, amb el pas del temps també hem tingut necessitat de realitzar estudis formals, algunes en aquests darrers anys, fent estudis reglats, d’altres fent esforços per tenir un títol.

Però sabem el valor que té el que anomenem “la formació al llarg de la vida”.

Ara bé cal que es doni el marc, l’ambient, l’oferta, per aquests aprenentatges.

Anem a pams

. Mataró forma part de la xarxa de Ciutats Educadores. Per tant Mataró, és Ciutat educadora, explica´ns que vol dir això

. Explicàvem com moltes dones no han tingut possibilitat de formar-se. Algunes d´elles i parlem de molts anys … assistiren al Patronat de la Coma. La creació de les Escoles d´Adults, els va suposar una oportunitat per suplir aquesta mancança.Com funcionen…?

. Aquesta evolució en el temps ha permès que l’ensenyament fos obligatori al nostre pais els primers anys de la nostra vida, ha suposat això deixar de tenir sentit les escoles d´adults? o bé són en aquest moment una sortida al fracàs escolar …?

. Hem vist com altres dones, que necessitaven altres tipus de formació per posar al dia els seus coneixements per poder desenvolupar la seva tasca professional, fan cursos, amb l´esforç que suposa per moltes d´elles, treballar,la feina de casa, la cura dels petits i dels grans,… i a sobre “actualitzar” els coneixements

.Sovint entenem la formació com un concepte més lúdic o més d’interès personal, que no pas de formació obligada. Els hem d’entendre com un espai de relació social?

. Fa pocs dies és va inaugurar el Centre de Formació de Tres Roques. Quin és l’objectiu d’aquesta aposta? Quines possibilitats tenen les dones en aquest aprenentatge?

. De tot plegat quina idea podem tenir les dones, d’aquestes oportunitats que ens genera la ciutat educadora?

. Hi ha altres sistemes d’aprenentatge no tant formals, i que també tenen el valor de formació de ciutadanes, conscients que formen part d’una col·lectivitat… Explica´ns algun exemple

La nostra ciutat sempre ha demostrat un gran interès per l´Educació, per la Formació per l´Apenentatge. També les dones, sortosament, ens hem manifestat exigint un paper en aquesta ciutat, en aquesta societat, i ben segur que l’exigència d’aquest rol, és clau perquè el talent femení no és perdi. És per això que cal continuar aprenent i apostant.

Gràcies Conxita per acompanyar-nos aquesta estona, i aportar-nos aquesta visió més global de la formació a la nostra ciutat.

No hay comentarios: