sábado, septiembre 27, 2008

L’associació de vidriers organitza una “Trobada de Peixos de Vidre’



L’associació de vidriers organitza una “Trobada de Peixos de Vidre’

L’entitat fa una crida als ciutadans que disposin d’aquestes peces a participar en l’exposició que s’instal·larà a la pastisseria Uñó

per J. V. - 23/09/2008 18:06 (159 lectures)

Un dels Peixos de Vidre
Moltes llars catalanes conserven encara com a element decoratiu uns peixos de vidre de colors procedents dels forns de vidre catalans, entre els quals destaca el de Mataró. Però potser pocs dels seus propietaris saben que aquestes peces tenen uns trets característics, tant en la forma i el color com per la tècnica emprada, que els han convertit en referent dins el món vidrier. Per reivindicar el valor històric i artesanal d’aquestes peces i contribuir també a recuperar la tradició vidriera de la ciutat, l’Associació Catalana de les Arts del Vidre –promoguda per artesans mataronins- ha organitzat una Trobada de Peixos de Vidre, que tindrà lloc a la pastisseria Uñó a partir del 2 d’octubre.

Segons explica Lluís Roca, vocal de l’Associació Catalana de les Arts del Vidre, aquests peixos de vidre tenen una “entitat pròpia dins el món vidrier”. Es tracta d’uns peixos de vidre de formes allargades i amb la cua estirada, fets d’una sola peça, amb els afegits de les aletes i els ulls, que destaquen tant pels seus colors vius com per la tècnica de fabricació. Aquests peixos es van fer molt populars durant la Guerra Civil i la Postguerra. Roca explica que, molt probablement, els artesans que van començar a fabricar aquestes peces es van inspirar en els exemplars que es pescaven en una comarca amb forta tradició pesquera.

L’ACAV ha fet una crida als ciutadans que disposin d’aquestes peces, que poden tenir entre quaranta i vuitanta anys d’antiguitat, per exhibir-lo en aquesta trobada. Els ciutadans que disposin d’una d’aquestes peces pot contactar amb l’entitat al 93 799 35 11 o al correu expo@acav.cat

Eròtica del vidre i trobada d'artesans
Paral·lelament a la Trobada de Peixos de Vidre, el proper dia 2 d’octubre també obrirà les portes una exposició titulada “L’eròtica del vidre” a la sala d’exposicions de Caixa Laietana. En aquesta mostra es podrà veure l’obra de 18 artistes i artesans vidriers.

Aquestes dues activitats s’emmarquen en el programa d’actes en motiu del certamen Catalònia, que organitza Artesania de Catalunya. Es tracta d’una trobada monogràfica d’artesans que se celebra cada dos anys i que els propers dies 16 i 17 d’octubre aterrarà a Mataró amb el vidre com a tema central. Mataró prendrà el relleu de la trobada que va tenir lloc fa dos anys a Terrassa i es va centrar en el món del tèxtil.

No hay comentarios: