miércoles, febrero 13, 2008

LA PAU DESITG DE TOTS


EDITORIAL febrer 2008

LA PAU, DESITG DE TOTS

L’1 de gener d’aquest any es va commemorar el 40è aniversari de la primera Jornada Mundial de la Pau, diada que va ser instituïda l’any 1968 per Pau VI i que any rere any ens anima a tots a no defallir en la recerca d’un bé preuat per als homes i dones de tots el pobles: LA PAU.

El tema de la pau és recurrent. Escoltem cançons que proclamen la pau, contemplem obres d’art que els autors han creat per enaltir la pau, llegim els poetes que glossen la pau..... Arreu es parla de pau i tots els homes i les dones de bona voluntat la cerquen. Però la pau que tant anhelem no és aliena a nosaltres mateixos, no és quelcom que hem de buscar a l’exterior. Ens cal trobar la pau que comença al nostre interior, en aquest espai tan íntim i personal. Cal treballar-la amb esforç en les actituds, en les paraules, en les accions, en els pensaments; sols així podrem donar pau als que ens envolten.

Sant Ambròs, bisbe de Milà, deia: . Si dins nostre hi ha odi, ràbia, incomprensions, ofenses, crits..... serà molt difícil que siguem constructors de pau. Perquè hi hagi pau a la família, a la societat, hem de deixar-nos portar no sols per la raó si no per la bondat del nostre cor. Aprenguem a dir: “Perdó”... “ho sento”... “gràcies”... “m’he equivocat”... “disculpi”.... d’aquesta manera contribuirem a sembrar pau al voltant nostre.

Si la família viu una vida familiar sana, podem dir que ja en el sí de la mateixa família es fan experiències de pau, perquè es posen de manifest alguns trets fonamentals, com ara: “la justícia i l’amor entre germans, el servei amorós als membres més febles (els petits i els ancians), l’ajut recíproc de les necessitats de la vida, la disponibilitat a acollir i, si cal, a perdonar-se. Així doncs, la família constitueix la primera i insubstituïble educadora per la pau. Aquest bressol que és la família és indispensable, doncs, per a la societat.

Si de veritat tinguéssim en compte aquest principis i els portéssim a la pràctica, la Pau (en majúscula), seria possible a casa nostra, als pobles i ciutats, a les nacions i al món sencer.

Per aconseguir-ho, hem de saber trobar la pau “entre el soroll i les presses de cada dia”, “davant la dificultat i el fracàs”; “respectant les diferències”, “tot escoltant els altres, intentant comprendre el que no ens agrada”; “en l’atenció a la pobresa i al menyspreu”; “en la justícia de cada decisió”; “en l’honradesa i en la senzillesa”; “afrontant el mal humor i el neguit”; “en la feina de cada dia”.

Es bo que a les escoles ensenyin als alumnes els valors de la Pau i la Justícia. Ells son els que el dia de demà formaran la societat que prendrà el relleu de la nostra i tan de bo hagin après be aquesta asignatura per poder ser portadors de pau en els ambients en que desenvolupin la seva vida, i també a totes les persones que els envoltin.

De fet hem llegit que el passat 30 de gener els escolars de Mataró s’han afegit a la celebració del Dia Escolar de la No Violència i la Pau (DENIP). Aquesta jornada, que coincideix amb l’aniversari de la mort de Gandhi, a Catalunya es promou a partir del pla d’Escoles Associades a la Unesco. Durant tota la setmana els escolars han fet activitats relacionades amb els valors de la pau i la justícia, que culminen amb la celebració del DENIP.

Creiem que amb la voluntat de tots, un món millor on es visqui en Pau i regni la Justícia és possible. No perdem doncs l’ESPERANÇA. Però això de l’Esperança serà tema d’una altre Editorial.

No hay comentarios: