sábado, febrero 28, 2009
El tempo de les tres fases a dur a terme és el següent. La preinscripció es podrà fer entre el 27 d’abril al 10 de maig
El nou sistema d’inscripció a casals acaba amb les cues per obtenir plaça
Un barem distribuirà de manera justa als preinscrits
per S. F. - fotos R.G. - 27/02/2009 18:00 (221 lectures)
La regidora de Serveis Centrals, Montse López, i la regidora de joventut, Anna Barrera, han presentat aquest divendres, dia 27, el nou sistema d’inscripció als casals que ha d’acabar amb les llargues cues que es formaven per tal d’aconseguir una plaça. Junt amb representants de diverses Associacions de Pares i Mares (AMPAs), López ha desgranat els passos a seguir per aconseguir una plaça en un dels casals d’estiu. “Hi ha tres fases. La primera és la preinscripció, on tothom podrà fer-la de manera presencial o telefònica als diferents punts establerts”. Aquesta es pot dur a terme mitjançant el Servei d’Atenció Ciutadana (tant a les oficines com en centres cívics). La següent fase constarà d’una baremació de totes les peticions, que es duran a terme per una comissió mixta formada per les AMPAs i les entitats de lleure: “es puntuarà diferents factors com tenir pare, mare o tutor com a soci de l’AMPA organitzadora, tenir germans que participen en el mateix curs, ser alumne de l’escola o amb antiguitat de dos anys al casal de l’entitat de lleure i proximitat del domicili”. La tercera fase és la inscripció definitiva i redistribució en cas d’excedència.
Aquesta mesura, ha explicat Barrera, servirà per acabar amb el sistema que hi havia fins ara, on s’apuntava per “estricte ordre d’arribada” i que provocava que un cop “obert el període d’inscripcions, passat el segon dia potser ja estava tot cobert”, a banda de les llargues cues de pares a altes hores de la matinada per aconseguir una plaça. “D’aquesta manera no garantíem el principi d’universalitat i igualtat d’oportunitats”, ha remarcat Barrera, que no veu “adequat” el fet que “es generessin cues a les tres del matí”. La regidora ha destacat el fet que el 100% de les associacions i entitats de lleure s’han mostrat a favor d’aquest nou sistema.
Les representants de l’AMPA Camí del Mig, Sònia Floriach i Irene Cot, de l’AMPA Tomàs Vinyas, Bea Delgado, i de l’entitat de lleure Olla de grills, Laura Arias, han destacat el fet que amb aquesta reforma s’afavorirà la igualtat, ja que ara serà el mateix venir el primer o darrer dia de preinscripció. Les representants també han volgut deixar clar que els criteris de puntuació s’han consensuat entre totes les associacions implicades.
El tempo de les tres fases a dur a terme és el següent. La preinscripció es podrà fer entre el 27 d’abril al 10 de maig de manera presencial o per telèfon als llocs indicats de 9 a 19h o tot el dia des de la pàgina web. La fase de baremació es durà a terme entre l’11 i el 15 de maig, mentre que la fase per inscriure’s i fer el pagament serà del 25 de maig al 5 de juny. Els casals està previst que comencin el 29 de juny.
Encarna Siles una Jubilada que a pedido ala persona que he con partido toda su vida espero poder recuperarme algún dia si Dios quiere
miércoles, febrero 25, 2009
Lloc: Centre Cívic de Pla d'En Boet (Juan Sebastián Elcano 6)
Dimarts 10 de març de 2009 a les 19:30 h.
"Dones europees per la justicia i la pau", xerrada de Mª Dolors Renau, a Mataró.
L'ex-parlamentària i ex-presidenta de la Internacional Socialista de Dones protagonitza l'acte del PSC amb motiu del Dia Internacional de la Dona Treballadora.
Lloc: Centre Cívic de Pla d'En Boet (Juan Sebastián Elcano 6)
Mataró Bus: Línia 8 (Alarona); Aparcament: Pl. Granollers | Pl. Occitània
L'acte és organitzat per la Secretaria de la Dona del PSC de Mataró.
Encarna Siles una Jubilada que a pedido ala persona que he con partido toda su vida espero poder recuperarme algún dia si Dios quiere
L'associació "La Armonía" celebra el Dia d'Andalusia, a Mataró.
Dissabte 28 de febrer de 2009 a les 12:00 h.
L'associació "La Armonía" celebra el Dia d'Andalusia, a Mataró.
La seu és al carrer Energia 6 - 8, al Pol. Ind. Mata-Rocafonda.
· 12:00: Recepció.
· 12:15: Actuació dels quadres de ball de l'entitat.
· 13:00: Actuació del Grup "Ecos de las Marismas", de Sevilla.
· 14:00: Pica Pica i dinar.
· 21:00: Balls de saló.
Encarna Siles una Jubilada que a pedido ala persona que he con partido toda su vida espero poder recuperarme algún dia si Dios quiere
Lloc: Esglèsia de Santa Maria
Divendres 27 de febrer de 2009 a les 21:00 h.
Concert antològic de la Coral Primavera per la Pau, a Mataró.
A Santa Maria de Mataró.
Lloc: Esglèsia de Santa Maria
Adreça: carrer Sant Francesc D'assís, 23 (Plaça Santa Maria)
Municipi: 08301 Mataró
Encarna Siles una Jubilada que a pedido ala persona que he con partido toda su vida espero poder recuperarme algún dia si Dios quiere
El primer cicle es tancarà el 30 de maig, a les 21 h, amb el hip hop de la Cia Brodas que ha guanyat premis nacionals i ja va actuar a Mataró
El cicle de teatre juvenil Butaka torna al Teatre Monumental amb quatre espectacles.
(Ajuntament de Mataró 12.2.09)
El tret de sortida el donarà l´obra musical “Ruddigore o la nissaga maleïda”
Butaka portarà al Teatre Monumental una programació de quatre espectacles en la qual s´hi pot trobar diferents gèneres com el musical, el clown, el circ i el hip hop, amb la intenció d´arribar al màxim de públic. Noms com Guillem Albà, Alba Sarraute i els germans Fruitós de la Cia Brodas passaran per l´escenari mataroní de febrer al maig.
A la temporada hi participaran quatre joves companyies que han rebut l´aplaudiment del públic i de la crítica teatral. El primer espectacle, que es podrà veure el 28 de febrer a les 21 h, és un dels èxits de l´any en l´apartat de musical, “Ruddigore o la nissaga maleïda”, una opereta divertida, amb una ambientació entre gòtica i terrorífica. Egos Teatre presenta la història d´un baró que li ha caigut l´amarga maledicció d´haver de matar una persona del poble cada dia si no vol morir en terrible agonia. El preu de l´entrada serà de 6 €, i per als 20 primers que vinguin disfressats de gòtics serà gratuïta. A més a més, després de l´obra se sortejarà un regal entre els assistents, i els actors de la companyia parlaran amb el públic sobre la creació d´una obra de teatre i establiran un diàleg amb els joves.
El segon i tercer espectacles d´aquest cicle Butaka coincidiran amb el Dia Internacional del Teatre, entorn del 27 de març. Aniran a càrrec de joves artistes relacionats amb el circ i el clown. El mateix divendres 27 de març a les 21 h serà l´ocasió de veure una de les sorpreses de l´any: Guillem Albà i el seu espectacle “Sketchofrenia”. L´obra està dirigida per Jango Edwards i ha obtingut el segon premi del públic de la Fira de Teatre de Tàrrega 2008. Albà presenta un esbojarrat espectacle còmic, visual, amb un ritme trepidant en el qual el jove clown es transforma en més de 30 personatges. El diumenge 29 de març a les 21 h es podrà veure “Mirando a Yucali” a càrrec de l´argentonina Alba Sarraute. Aquest és un espectacle que ha rebut molt bona crítica teatral i que li va valer el premi del públic al Festival Internacional de Pallassos d´Andorra.
El primer cicle es tancarà el 30 de maig, a les 21 h, amb el hip hop de la Cia Brodas que ha guanyat premis nacionals i ja va actuar a Mataró a la passada edició de Dies de Dansa. Presenta ara el seu últim espectacle, “Iva inclòs”, un muntatge enèrgic, amb breakers i música en directe.
Butaka Mataró és una iniciativa de l´IMAC amb la col·laboració del Servei de Joventut de l´Ajuntament i té el suport dels butakers, joves implicats en el projecte que en fan d´ambaixadors i participen en les tasques de promoció dels espectacles.
Encarna Siles una Jubilada que a pedido ala persona que he con partido toda su vida espero poder recuperarme algún dia si Dios quiere
martes, febrero 24, 2009
Para Santos, una de las principales razones por las que aún persisten las desigualdades es el desconocimiento de lo que significa educar
El machismo perdura en los más jóvenes
Los expertos insisten en educar en igualdad para evitar la violencia de género
"Me preocupa que las jóvenes identifiquen la violencia de género con las personas más mayores, y que no sean capaces de detectar el acoso en los mensajes a los móviles o cuando su chico les dice cómo tienen que vestir".
En dos ocasiones, en actos diferentes, la ministra de Igualdad, Bibiana Aído, ha pronunciado estas palabras en los últimos días. La razón: el asesinato de Marta del Castillo. Su caso ha hecho saltar todas las alarmas y ha provocado que los expertos empiecen a preguntarse si los jóvenes que han crecido en una sociedad más igualitaria que la de sus padres continúan repitiendo e interiorizando actitudes machistas que luego pueden convertirse en violencia.
La psicóloga Beatriz Santos ve a diario cómo piensan y se relacionan los jóvenes entre sí en los talleres para prevenir la violencia de género que imparte en varios institutos, a través de la Fundación Salud y Comunidad. "Los roles se van igualando. Es decir, que también son ellas las que dan el primer paso en las relaciones amorosas y no pasa nada por ello y, lo más importante, es que se empiezan a identificar y criticar las situaciones de desigualdad", indica la experta.
Para explicarlo, Santos cuenta un caso reciente que planteó a sus alumnos al preguntarles cómo conciliaban sus relaciones personales. Una de las chicas, de 14 años, respondió que los viernes salía con sus amigos y el fin de semana con su novio. "Le preguntaron por qué no juntaba a todos y respondió que cuando está con sus amigos ligan con ella y a su novio no le gusta", recuerda la psicóloga. Las propias compañeras recriminaron a la chica que permitiera esa actitud "de celos" de su novio.
Los cambios se van produciendo, aunque sea de forma muy lenta, como demuestra la encuesta de la Juventud de 2008. Al preguntar a los jóvenes la principal razón por la que han dejado de vivir con sus padres, el 42,6% de los varones aseguró que para adquirir independencia mientras que entre las mujeres (35,7%) el principal motivo era formar su propio hogar o familia.
Aunque este porcentaje era superior hace cuatro años, las desigualdades aún persisten ya que sólo el 29,4% de las encuestadas en 2008 se fue de casa de sus padrespara lograr independencia.
Pequeños detalles
Para Santos, una de las principales razones por las que aún persisten las desigualdades es el desconocimiento de lo que significa educar "con las gafas del género puestas", tanto por parte de los profesores como de los padres. "No se trata de decir que niños y niñas son iguales, que también, sino de los detalles diarios, porque si un niño ve que es su padre el que siempre lleva el coche, ahí le transmitimos que las mujeres no pueden conducir", señala.
La experta cree que los jóvenes van interiorizando la teoría "pero en la práctica aún les cuesta, sobre todo, porque seguimos transmitiendo la idea del amor romántico y es necesario que entiendan que no se trata de que te quieran más, sino de que te quieran mejor".
Amelia Valcárcel, catedrática de Filosofía y experta en estudios de género, apuntaba en la misma dirección el pasado jueves durante la presentación de un libro sobre este tipo de violencia: "Si el aprendizaje viril se sigue realizando en términos de superioridad respecto de las mujeres, la libertad de ellas no estará garantizada".
Los expertos insisten en educar en igualdad para evitar la violencia de género
"Me preocupa que las jóvenes identifiquen la violencia de género con las personas más mayores, y que no sean capaces de detectar el acoso en los mensajes a los móviles o cuando su chico les dice cómo tienen que vestir".
En dos ocasiones, en actos diferentes, la ministra de Igualdad, Bibiana Aído, ha pronunciado estas palabras en los últimos días. La razón: el asesinato de Marta del Castillo. Su caso ha hecho saltar todas las alarmas y ha provocado que los expertos empiecen a preguntarse si los jóvenes que han crecido en una sociedad más igualitaria que la de sus padres continúan repitiendo e interiorizando actitudes machistas que luego pueden convertirse en violencia.
La psicóloga Beatriz Santos ve a diario cómo piensan y se relacionan los jóvenes entre sí en los talleres para prevenir la violencia de género que imparte en varios institutos, a través de la Fundación Salud y Comunidad. "Los roles se van igualando. Es decir, que también son ellas las que dan el primer paso en las relaciones amorosas y no pasa nada por ello y, lo más importante, es que se empiezan a identificar y criticar las situaciones de desigualdad", indica la experta.
Para explicarlo, Santos cuenta un caso reciente que planteó a sus alumnos al preguntarles cómo conciliaban sus relaciones personales. Una de las chicas, de 14 años, respondió que los viernes salía con sus amigos y el fin de semana con su novio. "Le preguntaron por qué no juntaba a todos y respondió que cuando está con sus amigos ligan con ella y a su novio no le gusta", recuerda la psicóloga. Las propias compañeras recriminaron a la chica que permitiera esa actitud "de celos" de su novio.
Los cambios se van produciendo, aunque sea de forma muy lenta, como demuestra la encuesta de la Juventud de 2008. Al preguntar a los jóvenes la principal razón por la que han dejado de vivir con sus padres, el 42,6% de los varones aseguró que para adquirir independencia mientras que entre las mujeres (35,7%) el principal motivo era formar su propio hogar o familia.
Aunque este porcentaje era superior hace cuatro años, las desigualdades aún persisten ya que sólo el 29,4% de las encuestadas en 2008 se fue de casa de sus padrespara lograr independencia.
Pequeños detalles
Para Santos, una de las principales razones por las que aún persisten las desigualdades es el desconocimiento de lo que significa educar "con las gafas del género puestas", tanto por parte de los profesores como de los padres. "No se trata de decir que niños y niñas son iguales, que también, sino de los detalles diarios, porque si un niño ve que es su padre el que siempre lleva el coche, ahí le transmitimos que las mujeres no pueden conducir", señala.
La experta cree que los jóvenes van interiorizando la teoría "pero en la práctica aún les cuesta, sobre todo, porque seguimos transmitiendo la idea del amor romántico y es necesario que entiendan que no se trata de que te quieran más, sino de que te quieran mejor".
Amelia Valcárcel, catedrática de Filosofía y experta en estudios de género, apuntaba en la misma dirección el pasado jueves durante la presentación de un libro sobre este tipo de violencia: "Si el aprendizaje viril se sigue realizando en términos de superioridad respecto de las mujeres, la libertad de ellas no estará garantizada".
Encarna Siles una Jubilada que a pedido ala persona que he con partido toda su vida espero poder recuperarme algún dia si Dios quiere
sábado, febrero 21, 2009
disfressa. Als pallassos, indis, pirates o bruixes
Mamma Mia!, l’estrella del carnaval d’enguany
Abba causa furor entre les botigues de disfresses de Mataró, que han obtingut unes bones xifres de vendes tot i la crisi
per G. Aragón - 20/02/2009 15:57 (134 lectures)
La disfressa estrella d'aquesta edició de Carnestoltes
Els carrers de Mataró s’ompliran de rauxa el pròxim dissabte, dia 21, per celebrar l’arribada del carnaval 2009. Dies abans de la festa, els mataronins ultimen les seves compres per no fer tard a una cita que any rere any reuneix a multitud de persones, tan menuts com grans, en una rua on tothom vol fer valer la seva disfressa. Als pallassos, indis, pirates o bruixes de sempre, se’ls han unit aquest any els vestits de la pel·lícula Mamma Mia!, que estan arrasant entre el públic més jove. “Les disfresses de bruixa o les típiques de Walt Disney estan tenint èxit, però sens dubte les preferides per la canalla són les de Mamma Mia!”, va afirmar Dolores Fernández, de la casa Menkes, situada al C/Goya. En aquesta línia també es va pronunciar Àngels Pérez, de la casa Patuel, del C/Isern, qui explica que “Tenim els clàssics de sempre, com els pirates i els superherois pels nens, i els egipcis i romans pels adults, però el cert és que ABBA està creant furor”, Prova d’això és que aquestes disfresses s’havien esgotat a la botiga, en aquell moment plena de nens que esperaven obtenir amb impaciència els seus complements. “Jo em disfressaré de ninja”, va dir en Nil, mentre que la seva germana, la Alèxia, es decantava per “la disfressa de la Campaneta, de Peter Pan”.
Un dels interrogants d’aquest carnestoltes que s’acosta era saber si la litúrgia i la tradició s’imposarien a la crisi econòmica, una pregunta que ha generat respostes més aviat positives tot i la magnitud del problema. “Es nota que la gent està escurada perquè es mira més les coses abans d’adquirir un producte, però finalment acaba comprant”, va apuntar l’Assumpta Major, de Mimosa, on les disfresses ronden els 40 o 50€. Per la seva banda, la Dolores Fernández, de Menkes, va deixar clar que “amb 16 anys que treballo aquí mai m’ha faltat la feina i, encara que la crisi s’està notant una mica, jo no sóc pas derrotista”. A Menkes hi ha vestits que superen els 100€ ja que es confeccionen manualment i molts cops atenen a demandes específiques dels clients. En darrer lloc, Àngels Pérez de casa Patuel va voler restar importància al assumpte en afirmar que “la gent mira més el que gasta, però té les mateixes ganes de gresca de sempre”. A la casa Patuel s’hi poden trobar disfresses que van dels 30 als 40€.
Encarna Siles una Jubilada que a pedido ala persona que he con partido toda su vida espero poder recuperarme algún dia si Dios quiere
La retransmissió, que es fa per tercer any, començarà a la una de la matinada de diumenge 22
L'equip de Sonalcine retransmetrà els Oscars en directe per Mataró Ràdio
La retransmissió, que es fa per tercer any, començarà a la una de la matinada de diumenge 22
per capgros.com - 20/02/2009 18:40 (44 lectures)
L’equip del programa de cinema Sonalcine de Mataró Ràdio (89.3 FM) retransmetrà en directe, la propera nit de diumenge 22 a dilluns 23, la cerimònia d’entrega dels Oscars de Hollywood. Aquest serà el tercer any consecutiu que els membres d’aquest programa s’encarreguen de retransmetre la cerimònia, que s’allargarà previsiblement fins a les sis de la matinada. El programa començarà a la una de la matinada i inclourà un repàs a les principals candidatures. El magazine Sonalcine s’emet tots el dijous de vuit a nou del vespre.
La retransmissió, que es fa per tercer any, començarà a la una de la matinada de diumenge 22
per capgros.com - 20/02/2009 18:40 (44 lectures)
L’equip del programa de cinema Sonalcine de Mataró Ràdio (89.3 FM) retransmetrà en directe, la propera nit de diumenge 22 a dilluns 23, la cerimònia d’entrega dels Oscars de Hollywood. Aquest serà el tercer any consecutiu que els membres d’aquest programa s’encarreguen de retransmetre la cerimònia, que s’allargarà previsiblement fins a les sis de la matinada. El programa començarà a la una de la matinada i inclourà un repàs a les principals candidatures. El magazine Sonalcine s’emet tots el dijous de vuit a nou del vespre.
Encarna Siles una Jubilada que a pedido ala persona que he con partido toda su vida espero poder recuperarme algún dia si Dios quiere
viernes, febrero 20, 2009
organitzades per l’associació de gent gran de la Gatassa.
hola esta conferencia me gusto mucho
Us informem de la continuació del cicle de xerrades sobre la pau i el desarmament
que és celebraran a la sala d’actes de la residència-casal La Gatassa
organitzades per l’associació de gent gran de la Gatassa.
La pròxima conferència serà el dijous 19 de febrer a les 18h. a càrrec d’en Quim Cervera
Sociòleg
Lloc: Av. Gatassa, 43
Encarna Siles una Jubilada que a pedido ala persona que he con partido toda su vida espero poder recuperarme algún dia si Dios quiere
miércoles, febrero 18, 2009
Un dia més, el grup de dones reporteres de Mataró, com cada 15 dies
Hola, bona tarda!
Un dia més, el grup de dones reporteres de Mataró, com cada 15 dies, us presentem un nou programa de "Amb veu de dona". Esperem que ens acompanyeu durant aquesta estona i compartiu amb nosaltres les nostres ilusions i les nostres inquietuts. Esperem que els temes tractats siguin del vostre interés.
En primer lloc, avui escoltarem a la Marisa amb la secció OPINIONS, que aprofitant que arriba carnestoltes, ens en farà cinc cèntims.
Hola Marisa, com estas?
A l'apartat de FEM XARXA, la Nati ens parlarà de la Beatriz Hubert, membre desde fa 13 anys del col·lectiu de dones de Matagalpa.
Bona tarda Nati, com va?
Tot seguit farem la memòria històrica amb la Pili i la Fina, i aprofitarem per recordar els 70 anys de l'entrada dels NACIONALS A MATARÓ.
Que tal noies, com anem?
I en DONES SINGULARS la Pili y la Encarna entrevistarà a la nostre companya Pepita com a dona que va viure aquesta part de la nostre història.
Per últim, la Fina , ens presentaràn a l'actriu catalana Anna Lizaràn.
Ara, punt i seguit, donem pas a la Marisa.
Ara donem pas a la secció FEM XARXA; Nati, estàs a punt?
Ara toca fer una mica de memòria, així que donem pas a la Pili i a la Fina.
Ara donem pas a la secció DONES SINGULARS. Pili, Pepita, esteu a punt?
Per acabar: CULTURA I DONES. Fina? Encarna?
Fins aquí el programa d'avui, esperem que us hagi agradat i hagueu pasat una bona estona.
Em preparat el programa: la Marisa, la Nati, la Lea, la Pili, la Fina, la Pepita, la Encarna, el nostre tècnic, el Carles i la que us parla, la Rosi.
Gràcies
Som dones reporteres de Mataró.
Encarna Siles una Jubilada que a pedido ala persona que he con partido toda su vida espero poder recuperarme algún dia si Dios quiere
domingo, febrero 15, 2009
El municipio de Villanueva del Trabuco está situado en el extremo suroriental de la comarca de Antequera,
El municipio de Villanueva del Trabuco está situado en el extremo suroriental de la comarca de Antequera, al pie de las sierras Gorda y San Jorge, pertenecientes al Arco Calizo Central de la provincia de Málaga. La presencia de estas sierras le va a aportar parajes de gran belleza que actúan como telón de fondo para el pueblo y los campos que lo rodean. Para aprovechar turísticamente estos recursos paisajísticos, el Ayuntamiento construye actualmente un pequeño camping junto al camino que sube a la Sierra de San Jorge junto al cauce del arroyo de las Chozas.
Al pie de las sierras, el paisaje está formado por relieves muy suaves cubiertos por cereal y olivar, y allí donde aparecen la llanura son frecuentes las huertas salpicadas de casas de labor o de recreo. En el municipio de Villanueva del Trabuco confluyen los arroyos que, procedentes de las dos sierras antes mencionadas y de la de Gibalto, forman el río Guadalhorce. La abundancia de manantiales al pie de la sierra permite a estos arroyos mantener un pequeño caudal durante la mayor parte del año y esto hace que en algunas riberas aparezcan chopos, álamos y fresnos, que junto con la presencia de agua invitan a pasar un buen día de campo.
Al igual que en los municipios cercanos, el hombre estuvo aquí presente desde la prehistoria tal como lo demuestran los yacimientos arqueológicos del término municipal, pero después del período romano y su continuación con la presencia de los visigodos, la zona apenas si aporta señales de presencia humana importante.
Encarna Siles una Jubilada que a pedido ala persona que he con partido toda su vida espero poder recuperarme algún dia si Dios quiere
martes, febrero 10, 2009
El monestir de Santa Maria de Vallbona
Història
El monestir de Santa Maria de Vallbona és el cenobi cistercenc femení més important de Catalunya.
Té els seus inicis en unes agrupacions mixtes d’ermitans, que després es converteixen en cenobites, organitzat en forma de comunitat doble, els quals viuen sota el bàcul pastoral del seu fundador, Ramon de Vallbona, i observen la Regla de sant Benet. La primera notícia documentada data de l’any 1153. Al 1175 els homes es traslladen al Montsant i la comunitat, llavors exclusivament femenina s’incorpora a l’Orde del Cister i té per abadessa Òria Ramírez, vinguda del monestir de Tulebras (Navarra).
Alfons I el Cast i la reina Sança, durant unes setmanes, estableixen la cort itinerant a Vallbona per tal d’impulsar-ne la nova fundació. També els reis Jaume el Conqueridor i Alfons el Savi, amb llurs mullers i corts s’hostatgen repetidament a Vallbona, i és motiu d’inspiració dels trobadors de l’època.
El Monestir aviat irradià la seva vitalitat amb la fundació d’altres cenobis, entre els quals cal comptar, Sant Hilari de Lleida, Bonrepós a la Morera del Montsant, el Pedregal prop del Talladell, la Bovera al terme de Guimerà, la Saidia de València i Valldonzella a Barcelona, entre d’altres. Tota aquesta floració constitueix una prova de la força expansiva de l’espiritualitat de les monges. No podem oblidar que Vallbona és i ha estat sempre un fogar de vida contemplativa i un centre de cultura, de treball i de pregària, encaminat tot al servei diví. Per això, qui vulgui capir el "fenòmen" de Vallbona ha de poder participar en algun dels actes litúrgics de la comunitat.
Des del segle XIII, Vallbona té escola monacal, on rebien formació noies pertanyents a la noblesa. A dins d’aquesta escola hi havia l’scriptorium, on un grup de monges es dedicaven a copiar i ornamentar els còdexs. A les seves aules es conreava la gramàtica, la litúrgia, la cal·ligrafia, la miniatura, la música i el teixit i brodat.
Hoy día 10 estado en una excursión muy bonita, hemos ido con los socios del
Casal de la Gent Gran del Parque de Mataró
yo cada año voy con ellos la calçotada he comido muchos calçot
Hemos ido ha ver un Monasterio que se llama
Vallbona de les Monges un guía nos ha contado toda la Historia a mí me ha gustado mucho saber lo que pasaba en los siglo pasado un saludo para todas las personas que ha venido Encarna
El monestir de Santa Maria de Vallbona és el cenobi cistercenc femení més important de Catalunya.
Té els seus inicis en unes agrupacions mixtes d’ermitans, que després es converteixen en cenobites, organitzat en forma de comunitat doble, els quals viuen sota el bàcul pastoral del seu fundador, Ramon de Vallbona, i observen la Regla de sant Benet. La primera notícia documentada data de l’any 1153. Al 1175 els homes es traslladen al Montsant i la comunitat, llavors exclusivament femenina s’incorpora a l’Orde del Cister i té per abadessa Òria Ramírez, vinguda del monestir de Tulebras (Navarra).
Alfons I el Cast i la reina Sança, durant unes setmanes, estableixen la cort itinerant a Vallbona per tal d’impulsar-ne la nova fundació. També els reis Jaume el Conqueridor i Alfons el Savi, amb llurs mullers i corts s’hostatgen repetidament a Vallbona, i és motiu d’inspiració dels trobadors de l’època.
El Monestir aviat irradià la seva vitalitat amb la fundació d’altres cenobis, entre els quals cal comptar, Sant Hilari de Lleida, Bonrepós a la Morera del Montsant, el Pedregal prop del Talladell, la Bovera al terme de Guimerà, la Saidia de València i Valldonzella a Barcelona, entre d’altres. Tota aquesta floració constitueix una prova de la força expansiva de l’espiritualitat de les monges. No podem oblidar que Vallbona és i ha estat sempre un fogar de vida contemplativa i un centre de cultura, de treball i de pregària, encaminat tot al servei diví. Per això, qui vulgui capir el "fenòmen" de Vallbona ha de poder participar en algun dels actes litúrgics de la comunitat.
Des del segle XIII, Vallbona té escola monacal, on rebien formació noies pertanyents a la noblesa. A dins d’aquesta escola hi havia l’scriptorium, on un grup de monges es dedicaven a copiar i ornamentar els còdexs. A les seves aules es conreava la gramàtica, la litúrgia, la cal·ligrafia, la miniatura, la música i el teixit i brodat.
Hoy día 10 estado en una excursión muy bonita, hemos ido con los socios del
Casal de la Gent Gran del Parque de Mataró
yo cada año voy con ellos la calçotada he comido muchos calçot
Hemos ido ha ver un Monasterio que se llama
Vallbona de les Monges un guía nos ha contado toda la Historia a mí me ha gustado mucho saber lo que pasaba en los siglo pasado un saludo para todas las personas que ha venido Encarna
Encarna Siles una Jubilada que a pedido ala persona que he con partido toda su vida espero poder recuperarme algún dia si Dios quiere
domingo, febrero 08, 2009
El día 6 en Mataró se celebró una visita guiada en la basílica de Santa Maria
El día 6 en Mataró se celebró una visita guiada en la basílica de Santa Maria fue una experiencia maravillosa. Éramos 16 personas, casi todas de Mataró el recorrido duró 2 horas, nuca me hubiera imaginado que una Iglesia de hace 300 años tuviera tanta historia y tan maravillosa, como la capilla de los dolores y muchas más. Llevo 50 años viviendo en Mataró y aún no la había visto. Me quedé impresionada y pienso que habrá más personas que les puede pasar igual que a mí. Ya sé que algunas personas pensaran ¿en qué siglo vivo? pero la mayoría de la Tercera edad solo pensábamos en trabajar. Yo estoy intentando enterarme que todo lo que hay en ,Mataró de Historia y animo a las personas a que se informen y que hay sitios que te lo explican con mucho gusto. Un saludo para todos los Historiadores, ya que son las personas que van transmitiendo la Historia. Ayer todo lo explicó un chico muy joven, un saludo para todas las personas que voluntariamente nos dan esa posibilidad de saber lo que fue y lo que es nuestra ciudad.
Encarna Siles una Jubilada que a pedido ala persona que he con partido toda su vida espero poder recuperarme algún dia si Dios quiere
viernes, febrero 06, 2009
A la secció Dones d’arreu i dones a arreu, l’Àngels ens parlarà sobre el seu recent viatge a Argentina.
Bona tarda, com cada dijous, el grup de dones reporteres volem compartir una estona del nostre temps amb totes i tots vosaltres. Estarem juntes 50 minuts dedicats a la dona, plens de continguts i d’informació.
Avui, per posar en marxa les diverses seccions d’“Amb veu de dona”, ens tornem a trobar l’Antònia, la Pili, la Mercè, l’Àngels i jo mateixa, l’Ana. Totes estem preparades per compartir amb tots vosaltres els continguts que hem preparat.
En el control tècnic tenim el Carles, pendent que tot surti perfecte.
A continuació, donaré pas a un resum dels diferents apartats del programa “Amb veu de dona”. Desitgem que els temes que avui us portem siguin del gust de tothom.
En la secció d’Opinions, tenim a l’Antònia, que ens parlarà sobre el transport públic a Mataró.
A Fem Xarxa, la Pilar entrevistarà a una component de la Vocalia de dones Buya.
Estrenem Història de dones en l’apartat Memòria històrica: L’Àngels conversarà amb l’Araceli, una dona gran que viu a la Residència Gatasa, i que ens explicarà les seves vivències personals.
A Dones singulars: La Mercè farà una entrevista l’Alba Serraute, que és una dona “pallassa”.
A la secció Dones d’arreu i dones a arreu, l’Àngels ens parlarà sobre el seu recent viatge a Argentina.
Finalment, a Cultura i dones, us introduirem en el món de la Maçoneria, i especialment de la Maçoneria Femenina.
Ara ja sí! Comença “Amb veu de dona”
Encarna Siles una Jubilada que a pedido ala persona que he con partido toda su vida espero poder recuperarme algún dia si Dios quiere
jueves, febrero 05, 2009
D'altra banda, aquest divendres, dia 6, tornaran a començar els assaigs de la colla al seu local
Els Capgrossos tornen a situar Guanyabens i Feliu al capdavant de la colla
El president i el cap de colla són reelegits unànimement, mentre que el balanç de la temporada és excel·lent en l’àmbit social i notable en el tècnic
per V. B. - fotos Capgrossos - 02/02/2009 18:38 (503 lectures)
L’Assemblea General Ordinària dels Capgrossos, celebrada dissabte passat dia 31 a la sala Cabañes, va reelegir de forma gairebé unànime Carles Guanyabens com a President de l’entitat i Lluís Feliu com a Cap de Colla. Prop de 200 castellers van participar en l’assemblea, que va durar tres hores i va servir perquè Guanyabens i Feliu, únics candidats a les places de president i cap de colla, exposessin el seu programa paer al 2009. La trobada, que va reunir prop de 200 castellers, va ser “molt plàcida i tranquil·la”, en paraules del reelegit president, i va servir per “demostrar que els que estem al capdavant tenim el suport majoritari de la colla”.
Guanyabens ha aprofitat per fer balanç de la temporada 2008, que ha definit d’”excel·lent” en l’àmbit social i “notable” en el tècnic. “Vam portar 250 castellers al Jour de Fête de Creteil i més de 600 al concurs de castells”, recorda el president, que considera que la inauguració del nou local de l’entitat ha comportat “més altes que en els darrers 10 anys a la colla”. Actualment, els Capgrossos compten ja amb 1024 socis. La temporada castellera, però, “no ha complert amb les expectatives que teníem”. Tot i que ha estat la segona millor temporada de la història de la colla mataronina, durant l’any s’han viscut punts negres, com ara el Concurs de Castells de Tarragona, on els ‘blaus’ van ser incapaços de realitzar la tripleta màgica. La colla tampoc va aconseguir cap castell de gamma extra ni tirar el pilar de 6 i de 7, altres objectius (encara que aquests més complicats que el del concurs) que no s’han aconseguit.
Divendres que ve (dia 6) es reprèn l'activitat purament castellera.
D'altra banda, aquest divendres, dia 6, tornaran a començar els assaigs de la colla al seu local. Durant aquest mes de febrer la colla només celebrarà assaigs els divendres, i serà a partir del març quan també es faran els dimarts. La primera actuació de l'any tindrà lloc, com sempre, per la Diada de Sant Jordi.
Encarna Siles una Jubilada que a pedido ala persona que he con partido toda su vida espero poder recuperarme algún dia si Dios quiere
miércoles, febrero 04, 2009
HORTS BEN EQUIPATS
Mataró tindrà 65 horts urbans per a la gent gran i les entitats que hi vulguin fer activitats.
El projecte es posa en marxa amb l'objectiu de fomentar la relació social. (El Punt 1.2.09)
Mataró tira endavant la construcció dels horts urbans d'ús social, sobretot destinats a persones majors de 60 anys i entitats que vulguin fer-hi activitats de caràcter pedagògic, terapèutic o social. La iniciativa pretén fomentar les relacions socials entre els diferents usuaris de les parcel·les. Els terrenys on ara ja hi ha terrasses amb conreus es dividiran per fer els horts, que tindran entre 30 i 50 m². També s'hi construiran equipaments per guardar les eines i conduccions per regar les feixes.
A tocar de l'espai agrícola de les Cinc Sènies de Mataró, l'Ajuntament ha pensat tirar endavant el projecte per fer horts urbans. Així, aquest any s'habilitaran els 65 horts destinats a usos socials. Els terrenys s'ubicaran a la finca del Bon Recés, on ja hi ha terrasses de conreu que només s'hauran de reparcel·lar per ser adjudicades, després, entre els usuaris interessats que vulguin fer-se'n càrrec. La finca, que és de titularitat municipal, ocupa una ampla extensió en una de les entrades del polígon Mata-Rocafonda, a la confluència de la carretera de Mata amb el carrer Foneria.
Amb la construcció d'aquests horts es vol promoure la implicació dels ciutadans en activitats de millora ambiental i alhora fomentar la creació de valors socials. Així, del manteniment d'aquests espais està pensat perquè se'n faci càrrec, sobretot, la gent gran i també entitats que vulguin fer activitats de caràcter pedagògic, terapèutic o social.
A les terrasses que ja es conreen a la finca s'hi disposaran les seixanta-cinc parcel·les dels horts, que tindran una superfície d'entre 30 i 50 metres quadrats. El recinte ja té construïda una bassa de prop de 30m² de capacitat per emmagatzemar l'aigua i regar els diferents conreus quan convingui. S'haurà de fer una nova distribució de la xarxa de reg a les parcel·les i cada hort tindrà un comptador per determinar el consum individualitzat.
La finca, a més, disposa d'una edificació que havia tingut usos de capella i que ara es rehabilitarà per guanyar un espai d'ús social a la planta baixa, així com per poder disposar d'un lavabo adaptat i armaris individuals per emmagatzemar les eines a la planta de soterrani. La superfície construïda té 131,97 m². Així mateix, els diferents usuaris disposaran d'una zona d'ús comunitari exterior amb bancs i taules situada a la pineda que hi ha just al costat i que també està delimitada amb una tanca. Pel que fa al calendari d'execució, es preveu que les obres projectades es portin a terme en cinc mesos a partir de la data de signatura de l'acta de comprovació del replantejament del terreny. Abans de l'inici dels treballs, el projecte ha de superar els tràmits d'aprovació inicial, exposició pública, aprovació definitiva, licitació i adjudicació a una empresa especialitzada.
El projecte en qüestió és conseqüència d'una resolució que van aprovar tots els grups, l'any 2006 i a petició de CiU, per a la creació d'uns horts urbans a la ciutat. La iniciativa, que forma part del paquet d'actuacions presentat per finançar al fons estatal d'inversió local, té un pressupost total previst de 275.000 euros.
ELENA FERRAN. Mataró
Encarna Siles una Jubilada que a pedido ala persona que he con partido toda su vida espero poder recuperarme algún dia si Dios quiere
domingo, febrero 01, 2009
“Tothom tindrà una parada de bus a 300 metres de casa”, va afirmar durant la presentació Oriol Batista,
La nova xarxa de Mataró Bus es mostra al públic
La festa de presentació a plaça Santa Anna fa palesa la satisfacció dels usuaris amb l'augment de línies i amb la nova rampa manual dels vehicles
per G. Aragón - fotos Joan G. Jané - 19/01/2009 9:34 (653 lectures)
Tres imatges de la festa de dissabte passat
Xocolata desfeta, jocs infantils i 12 autobusos estacionats al cor de Mataró. La plaça Santa Anna va ser l’escenari dissabte, dia 17, de la presentació de les novetats que oferirà la xarxa de Mataró Bus a partir del pròxim 31 de gener. Una oferta que destaca, principalment, per l’ampliació de les línies de bus, de 6 a 9, una major cobertura geogràfica que portarà els autobusos a nous sectors de la ciutat, la desaparició dels títols multiviatge de Mataró Bus i una reducció del temps mitjà d’espera a les parades, amb horaris ampliats. A més, El 31 de gener entraran en funcionament 12 vehicles més moderns i accessibles que elevaran el total del servei a 24 autobusos.
“Tothom tindrà una parada de bus a 300 metres de casa”, va afirmar durant la presentació Oriol Batista, regidor de Via Pública. Batista va explicar que les noves línies donen resposta a la demanda ciutadana i que representen un servei “molt més potent”. A la presentació també hi va assistir l’alcalde de la ciutat, Joan Antoni Baron, qui va poder observar de primera mà les noves prestacions dels vehicles en pujar a un dels autobusos. “Des de l’any 1997, amb la concessió del Mataró Bus, no hem parat de treballar, i la prova és que vam ser la primera ciutat d’Espanya en tenir un pla de mobilitat urbana”, va explicar Baron, qui a més va aprofitar per agrair l’esforç de tots els que han fet possible aquesta remodelació.
Per la seva banda, els allà presents miraven encuriosits els nous vehicles, hi pujaven per observar-los de ben a prop o agafaven tríptics informatius per saber per quins punts de la ciutat passaran les noves línies de bus. “Aquesta ampliació està molt bé, perquè hi ha carrers que no estaven del tot ben comunicats”, va dir en Santiago Muñoz. En la mateixa línia, Sebastián Alarcón opinava que “per la gent que, com jo, agafa el bus de dilluns a divendres, aquesta oferta ens anirà més que bé”.
Gran acollida de la rampa manual
Un dels punts forts de la renovació dels autobusos és, sens dubte, la millora en l’accessibilitat, ja que incorporen un sistema de doble rampa per a persones amb cadires de rodes, de manera que si el sistema automàtic no funciona, s’hi podrà desplegar una rampa manual. “Fins ara no havia pogut agafar el bus, i espero que ara em pugui desplaçar pels llocs. Així que la nova rampa manual em sembla estupenda”, va dir en Bernat de Montoliu. En aquest sentit, l’Antoni Roca explicava que “era una millora necessària que finalment s’ha dut a terme”. Roca va posar de relleu que “abans podia agafar l’autobús, però la rampa automàtica sovint fallava
Encarna Siles una Jubilada que a pedido ala persona que he con partido toda su vida espero poder recuperarme algún dia si Dios quiere
Suscribirse a:
Entradas (Atom)