miércoles, febrero 04, 2009

HORTS BEN EQUIPATS


Mataró tindrà 65 horts urbans per a la gent gran i les entitats que hi vulguin fer activitats.

El projecte es posa en marxa amb l'objectiu de fomentar la relació social. (El Punt 1.2.09)


Mataró tira endavant la construcció dels horts urbans d'ús social, sobretot destinats a persones majors de 60 anys i entitats que vulguin fer-hi activitats de caràcter pedagògic, terapèutic o social. La iniciativa pretén fomentar les relacions socials entre els diferents usuaris de les parcel·les. Els terrenys on ara ja hi ha terrasses amb conreus es dividiran per fer els horts, que tindran entre 30 i 50 m². També s'hi construiran equipaments per guardar les eines i conduccions per regar les feixes.

A tocar de l'espai agrícola de les Cinc Sènies de Mataró, l'Ajuntament ha pensat tirar endavant el projecte per fer horts urbans. Així, aquest any s'habilitaran els 65 horts destinats a usos socials. Els terrenys s'ubicaran a la finca del Bon Recés, on ja hi ha terrasses de conreu que només s'hauran de reparcel·lar per ser adjudicades, després, entre els usuaris interessats que vulguin fer-se'n càrrec. La finca, que és de titularitat municipal, ocupa una ampla extensió en una de les entrades del polígon Mata-Rocafonda, a la confluència de la carretera de Mata amb el carrer Foneria.
Amb la construcció d'aquests horts es vol promoure la implicació dels ciutadans en activitats de millora ambiental i alhora fomentar la creació de valors socials. Així, del manteniment d'aquests espais està pensat perquè se'n faci càrrec, sobretot, la gent gran i també entitats que vulguin fer activitats de caràcter pedagògic, terapèutic o social.



A les terrasses que ja es conreen a la finca s'hi disposaran les seixanta-cinc parcel·les dels horts, que tindran una superfície d'entre 30 i 50 metres quadrats. El recinte ja té construïda una bassa de prop de 30m² de capacitat per emmagatzemar l'aigua i regar els diferents conreus quan convingui. S'haurà de fer una nova distribució de la xarxa de reg a les parcel·les i cada hort tindrà un comptador per determinar el consum individualitzat.
La finca, a més, disposa d'una edificació que havia tingut usos de capella i que ara es rehabilitarà per guanyar un espai d'ús social a la planta baixa, així com per poder disposar d'un lavabo adaptat i armaris individuals per emmagatzemar les eines a la planta de soterrani. La superfície construïda té 131,97 m². Així mateix, els diferents usuaris disposaran d'una zona d'ús comunitari exterior amb bancs i taules situada a la pineda que hi ha just al costat i que també està delimitada amb una tanca. Pel que fa al calendari d'execució, es preveu que les obres projectades es portin a terme en cinc mesos a partir de la data de signatura de l'acta de comprovació del replantejament del terreny. Abans de l'inici dels treballs, el projecte ha de superar els tràmits d'aprovació inicial, exposició pública, aprovació definitiva, licitació i adjudicació a una empresa especialitzada.
El projecte en qüestió és conseqüència d'una resolució que van aprovar tots els grups, l'any 2006 i a petició de CiU, per a la creació d'uns horts urbans a la ciutat. La iniciativa, que forma part del paquet d'actuacions presentat per finançar al fons estatal d'inversió local, té un pressupost total previst de 275.000 euros.
ELENA FERRAN. Mataró

No hay comentarios: