sábado, junio 14, 2008

Fernández i Penedès a la presentació de la iniciativa


El municipi francès de Créteil serà ‘santero’ per un dia

Una delegació de 360 persones pertanyents a les comparses i colles mataronines hi faran una representació de la Festa Major el diumenge 22 de juny

per V. B. - fotos R. Gallofré - 13/06/2008 18:51 (120 lectures)

Fernández i Penedès a la presentació de la iniciativa
A Mataró, com a Vilafranca, Valls o Terrassa, estem tan acostumats a veure torres humanes de 10 metres que gairebé s’ha convertit en un fet quotidià. Per als habitants de molts altres indrets, per exemple de Créteil, ciutat de la perifèria de París agermanada amb la capital del Maresme des de fa 15 anys, els castells no en tenen res, de normal. El regidor de Presidència i Participació, i responsable d’Agermanaments, Carlos Fernández, recorda que una dóna de la delegació de Créteil que va visitar a Mataró el passat Sant Jordi es va marejar per la impressió que li va produir l’actuació dels Capgrossos. “No podia creure el que veia”, ha assegurat. Els castells, l’Àliga, la Momerota, el Drac, les Diablesses, la música dels flabiolaires, els tabalers i els grallers; tot plegat ja havia impressionat fortament els representants del municipi francès que van venir a la ciutat per Les Santes 2007. “Es van enamorar de la festa, i ens van dir que ho volien viure a la seva ciutat”, ha apuntat el president del Patronat de Cultura, Sergi Penedès.

I, dit i fet, menys d’un any més tard, una delegació de 360 persones pertanyents a diferents comparses i als Capgrossos, acompanyades d’una delegació oficial, viatjaran a Créteil a la seva Jour de fête (la seva festa major) que tindrà lloc el proper diumenge, dia 22 de juny. El municipi, de 88.400 habitants i situat a 20 minuts de París, ha decidit fer girar la seva festa al voltant de la cultura catalana en general i en particular se centrarà en la Festa Major de Mataró. La festa consistirà en una gran desfilada que recorrerà diferents carrers de la ciutat francesa en la qual hi participaran els Gegants de Mataró, l'Àliga, el Drac, la Momerota, les Diablesses i els castellers, tots ells seguits per l’acompanyament musical dels flabiolaires, els tabalers, els grallers i els Ministrils. la desfilada de les figures i els castellers anirà acompanyada de les comparses de les diferents associacions de Créteil. Una mescla que Fernández ha explicat que serà “com una barreja de La Passada, el Carnestoltes i la Gegantada”. Les comparses en què hi participen menors, la momeroteta i el dragalió, han quedat excloses del viatge.

Al llarg de tot el dia, la desfilada de les figures i els castellers anirà acompanyada de les comparses de les diferents associacions de Créteil. Tots plegats confluiran a la place Salvador-Allende, on cada comparsa mataronina realitzarà la seva actuació. A més, els músics i les corals del conservatori del municipi francès cantaran cançons tradicionals catalanes. Allà mateix, José Montalvo, director del Teatre Chaillot de París, un dels més prestigiosos de la capital francesa, presentarà una coreografia inspirada en la sardana catalana. La festa seguirà als jardins de l’Hôtel de Ville (l’Ajuntament).

El municipi de Créteil s’ha encarregat de finançar gran part dels costos que impliquen el viatge de la representació mataronina i la complexa logística de l’operació. “Traslladar més de 350 persones, a més de les figures i la piroctècnica ha estat força complicat”, ha constatat Penedès durant la presentació d’aquesta iniciativa. Carlos Fernández, per la seva banda, ha descartat que es plantegin capgirar el mitjó i que Créteil enviï una representació de la seva festa a alguna edició de Les Santes. “Fa tan sols 4 anys que celebren el Jour de fête, no tenen una tradició de festa potent, i el seu objectiu principal és millorar la cohesió social de la ciutat”, ha apuntat.

Les fotografies de Les Santes
D’altra banda, entre els dies 19 i 28 de junyt la Maison des Arts de Créteil acollirà una exposició amb unes 80 fotografies escollides de les mostres que es fan cada any sobre Les Santes. Sergio Ruiz, Marga Cruz, Dani Domínguez, Javier i Marcos Miguélez, Conxi Duro, Toni Canal, José Luis Moyano, Teia Cusachs i Andreu i Martí Català seran els fotògrafs presents a la mostra, l’objectiu de la qual serà donar a conèixer les diferents activitats que tenen lloc durant la celebració de Les Santes.

No hay comentarios: