martes, diciembre 16, 2008

El perfil de l’internauta mataroní correspon a un home d’entre 25 i 34 anys, amb estudis universitari o de postsecundària i que estudia o treballa pe

Un 68% de les llars mataronines tenen connexió a Internet

L’Observatori de la societat de la Informació posa de manifest un increment de la disposició i ús de les TIC entre la població i els empreses

per J. Vives - fotos J. V. - 15/12/2008 12:19 (81 lectures)

Romero, López i Arderiu
Un 76% de les llars mataronines disposen d’ordinador, un 68% disposen de connexió a Internet i un 57,2% ho fa a través de banda ampla. Un 58% dels ciutadans són usuaris habituals d’Internet, una xifra que està per sobre de la mitjana catalana, que és del 50%, i espanyola, del 44%. Entre les empreses, la presència de les TIC és major: un 81,5% d’empreses de deu o més treballadors disposa d’ordinador i un 72,4% té connexió a Internet (un 67% amb banda ampla). Entre aquests empresaris, un 71,6% són usuaris habituals d’Internet. Aquestes dades, recollides en una nova edició de l’Observatori de la Societat de la Informació elaborat des del TecnoCampus i el Servei d’Estudis i Planificació de l’Ajuntament, reflecteixen un increment generalitzat de la disponibilitat i l’ús de les noves tecnologies tant per part de la població com de les empreses.

A nivell domèstic, destaca l’increment en un 15,1% en les llars amb banda ampla, i d’un 9,6% de les llars amb ordinador. Com a fet curiós, a les llars amb menors d’entre 10 i 14 es registra una disposició superior tant d’ordinadors(93,6%) com d’Internet (80,5%). A més, el 90,6% de llars disposen de telefonia mòbil. Un altre fet significatiu és l’augment en un 18,9% en l’ús dels ordinadors portàtils, que guanya terreny a l’ordinador de sobre taula. Un altre augment destacable és el de l’11,2% en el nombre d’empreses que disposen de pàgina web pròpia, i que representen un 43,1%. El motiu principal per disposar de web pròpia són, en la majoria dels casos, per presentar l’empresa i els seus productes (87,1%).

Comprar i vendre per Internet
Segons l’informe, les empreses que compren per Internet són un 34,8 %, mentre que les que venen són només un 12,3%. Pel que fa la població que ha comprat per Internet alguna vegada, aquesta s’ha duplicat, passant del 16% al 33,9%, el que representa un increment del 17%. Entre els principals productes adquirits a través d’Internet, destaquen els viatges o allotjaments de vacances, entrades a espectacles, productes per a la llar, vídeos o discos i llibres i revistes. En termes generals, els mataronins fan servir Internet principalment per consultar el correu electrònic, per oci, per participar en xats i fòrums, per consultar els mitjans de comunicació i per buscar informació a les administracions.

El perfil de l’internauta mataroní correspon a un home d’entre 25 i 34 anys, amb estudis universitari o de postsecundària i que estudia o treballa per compte aliena, segons es desprèn de l’informe. Totes aquestes dades les va donar a conèixer en roda de premsa divendres, dia 12, la regidora de Serveis Centrals i Planificació Montse López.

Afavorir l’ús de les TIC
Per la seva banda, la presidenta del TecnoCampus, Alícia Romero, va explicar les actuacions que es porten a terme a la ciutat per tal d’afavorir l’ús de les TIC entre la població i evitar la fractura digital. Entre aquestes accions destaquen els anomenats batejos informàtics, que consisteixen en cursos per a persones que mai han tingut contacte amb un ordinador; els mòduls d’introducció a la informàtica i els cursos d’especialització; la presència dels punts Òmnia a Cerdanyola i els Molins, on els veïns poden connectar-se a Internet; o la posada en funcionament del Telecentre de la Nau Gaudí.

No hay comentarios: