martes, agosto 05, 2008

30.000 barcelonins tindran teleassistència aquest any


30.000 barcelonins tindran teleassistència aquest any


El consistori rep 2,2 milions del Govern per instal.lar 10.000 aparells més

• El sistema d'alarma serà universal per als més grans de75 anys que visquin sols


Totes les persones de més de 75 anys que viuen soles disposaran del servei de teleassistència a finals d'any en cas que el necessitin, segons va ratificar ahir l'alcalde Jordi Hereu. Aleshores el municipi té previst haver instal.lat 25.000 aparells d'alarma que atendran les 24 hores més de 30.000 barcelonins en situació fràgil. Aquest impuls a la distribució del dispositiu ha estat possible grà- cies a l'ampliació del conveni aprovat el 2005 pel consistori amb el Ministeri de Treball i Afers Socials, que ahir van ratificar a l'ajuntament l'alcalde i el ministre Jesús Caldera.
La nova ajuda estatal, de 2,2 milions d'euros (el 65% del cost, la resta, 1,2 milions, els aporta l'ajuntament), permetrà fer realitat aquest compromís ja adquirit al Pla Municipal per a la Inclusió Social 2005-2010, que té com a principal objectiu potenciar l'atenció social primà- ria. No obstant, per arribar-hi s'haurà de donar una empenta a la implantació de la teleassistència, ja que el consistori tenia projectat haver distribuït a final de l'any passat 17.500 aparells i a dia d'ahir la xifra era de 15.491, que atenen 18.441 persones grans o amb discapacitat que viuen soles o no tenen suport familiar.

250 DISPOSITIUS SETMANALS
Actualment, el ritme d'implantació és de 250 noves instal.lacions a la setmana. Des que es va firmar el primer conveni amb el Govern, el 35,4% dels més grans de 75 anys que viuen sols, o en alguns casos, en parella, i el 57% dels que superen els 80 ja disposen d'aquest aparell. El 2008 serà universal per a aquestes edats, i quan la llei de dependència es completi, el 2015, el tindran totes les persones que superin els 70, segons va recordar ahir Caldera, que va aplaudir "la política social intensa" del consistori barceloní.
El sistema de teleassistència consisteix en un dispositiu que els usuaris porten al canell o penjat del coll i que està connectat amb un centre de control situat al carrer de l'Agricultura (Sant Martí), amb el qual s'estableix contacte verbal prement un botó. Els treballadors del servei també fan un seguiment telefònic de cada usuari cada tres setmanes, i en persona dues vegades a l'any.

SOLEDAT
Tot i que el seu principal ús és la comunicació d'incidències (el 49% de les trucades), la teleassistència també compleix una funció de suport psicològic a aquest col.lectiu. Només s'ha de veure les xifres. El 29% utilitza l'alarma per demanar alguna mena d'informació o, simplement, per parlar, i el 5% hi truca perquè pateix una crisi de soledat o angoixa.
L'aparell és gratuït si els ingressos no superen 1,5 vegades l'indicador públic de renda d'efectes múltiples (iprem), fixat en 7.988,40 euros. Els que tenen rendes superiors a 1,5 i menors al doble d'aquest indicador paguen quatre euros al mes, i sis si es passen aquests barems.

No hay comentarios: