sábado, agosto 30, 2008

Un estudi posa Mataró en el lloc 32 del rànquing d’ajuntaments transparents


Un estudi posa Mataró en el lloc 32 del rànquing d’ajuntaments transparents

L’ajuntament suspèn en la transparència econòmica i urbanística i treu la màxima nota en la informació sobre la corporació municipal

per J. Vives - fotos R. Gallofré - 29/08/2008 13:00 (299 lectures)

La façana de l'Ajuntament
Mataró ocupa el número 32 en el rànquing dels cent ajuntaments més transparents de l’estat, segons un informe elaborat per la organització Transparencia Internacional España. L’entitat ha analitzat les cent corporacions municipals més grans d’Espanya per elaborar l’Índex de Transparència dels Ajuntaments (ITA), el primer estudi d’aquestes característiques que es realitza a l’estat espanyol. L’informe analitza la transparència dels ajuntaments en cinc àmbits: la informació sobre la corporació, relacions amb els ciutadans i la societat, la transparència en les Contractacions de Serveis, en l’àmbit Econòmico-financera i en Urbanisme i Obres Públiques.

L’Ajuntament de Mataró ha aconseguit la màxima puntuació (100 punts) en l’àmbit d’Informació sobre la corporació municipal, i s’ha situat en el primer lloc d’aquest rànquing al costat de Barcelona, Bilbao, Cartagena, Lleida, Oviedo i Sevilla. La capital del Maresme també treu bona nota (95 punts, cinquè lloc del rànquing) en la valoració de la relació amb els ciutadans i la societat. El consistori suspèn en matèria de transparència econòmico-financera, on obté només 20 punts sobre 100 i se situa en el lloc 49 del rànquing; en transparència en les contractacions de serveis, amb 33 punts sobre 100, lloc 46 del rànquing; i en la transparència en matèria d’urbanisme i obres públiques, on treu 44 punts que el posicionen al lloc 57 del llistat. La suma de totes aquestes puntuacions donen a l’Ajuntament de Mataró una nota mitjana de 61,3 sobre 100 i el situen en el lloc número 32 del llistat general.

Bilbao, l'ajuntament més transparent
L’informe s’ha realitzat a partir dels qüestionaris enviats als diferents ajuntaments analitzats, i analitza el nivell de transparència a partit d’un conjunt de 80 indicadors. El conjunt dels cent ajuntaments obtenen la nota mitjana més alta, d’un 69,9 sobre la 100, en la transparència en informació sobre la corporació municipal, seguit de les relacions amb els ciutadans i la societat, que obté una mitjana de 69 punts. En canvi, els ajuntaments suspenen a l’hora d’informar sobre urbanisme i obres públics (48,4 sobre 100) i en transparència econòmico-financera, l’aspecte que obté la pitjor nota, d’un 29,01 sobre 100. L’Ajuntament que ha obtingut el primer lloc de l’Índex és el de Bilbao 90 punts), mentre que el de Gijón (82,5) és el segon i el de Cartagena, amb 81,9 punts el tercer. L’Ajuntament de Barcelona ocupa el quart lloc amb 81,3 punts.

No hay comentarios: