sábado, agosto 30, 2008

Mataró acull per primer cop el procés de nomenaments dels mestres interins









Educació



Mataró acull per primer cop el procés de nomenaments dels mestres interins

Centenars de professors coneixen quina és la seva plaça en els nomenaments presencials de primària i secundària celebrats a Santa Anna i Damià Campeny

per V. B. - fotos R. Gallofré - 29/08/2008 17:40 (98 lectures)

Tres imatges del procés de nomenament a l'escola Santa Anna

La instal·lació dels Serveis Territorials d’Educació de Maresme-Vallès Oriental a Mataró ha permès que la capital del Maresme acollís avui divendres, dia 29, per primer cop el procés de nomenaments presencials del personal docent interí, que fins ara se celebrava a Barcelona. El procés, que es repeteix cada any per aquestes dates, s’ha realitzat a l’Escola Pia Santa Anna per als professors de primària, i a l’IES Damià Campeny pels de secundària. L’objectiu dels nomenaments és cobrir llocs de treball vacants en règim d'interinitat i substitucions pendents de destinació per al curs 2008-2009 als centres educatius catalans. Centenars de mestres interins del Maresme i el Vallès Oriental, per tant, no s’han hagut de desplaçar a la capital catalana, com feien fins ara, per viure el procés d’assignació de la plaça que hauran d’ocupar enguany.

Un procés que es viu amb força nerviosisme. També amb certa desídia davant les dificultats d’accedir a una plaça interessant o a causa dels problemes organitzatius provinents del Departament d’Educació, tal i com es deixava notar en l'ambient viscut avui a l'escola Santa Anna. “Avui divendres et donen una destinació per tot l’any i el dilluns que ve ja t’hi has d’incorporar”, explica Raquel Rodríguez, a qui han atorgat una plaça propera al seu lloc de residència en disposar d’un número baix (tots els interins tenen assignat un número) per ser més veterana. Anna Aregay, que ha vingut de Llinars del Vallès, lamenta que hi ha “massa poca feina per la quantitat d’interins que som”, tot i que Educació “sempre està dient que hi ha manca de professors”. Mentre intenta aprovar les oposicions per aconseguir una plaça fixa, aquest ja és el quart cop que Aregay es presenta a aquest procés. “Pensava que a Mataró seria més còmode que quan anàvem a Barcelona, que sempre estava col·lapsat, però aquí també m’he trobat moltíssima gent”, assegura.

Una de les avantatges de la creació dels nous Serveis Territorials d’Educació de Maresme-Vallès Oriental és que els interins de la zona s’asseguren que els atorguin una plaça en un centre d’una d’aquestes dues comarques. “És una decisió molt positiva, perquè abans et podien enviar a un centre de qualsevol comarca de Barcelona”, explica Maria José Martínez, de Granollers, que de fet assisteix per primer cop a un procés de nomenament. “És un dia en què passes molts nervis”, assegura. Mataró s’ha estrenat amb nota realitzant aquest procés, encara que s’han sentit algunes queixes per la manca de puntualitat en els horaris de les convocatòries de les diverses especialitats docents.

Víctimes d’una mala previsió
Un dels fets que ha molestat més al personal docent interí és la manca de previsió del Departament d’Educació, que ha comportat que fins a 245 interins d’arreu de Catalunya hagin vist com se’ls revocava la plaça a darrera hora per cedir-la als professors que han aprovat oposicions enguany, a causa d’un càlcul erroni del nombre de places disponibles. Míriam Rodríguez ha estat una de les víctimes d’aquest error. “Una companya i jo teníem contracte per un any més a una escola de Sant Pere de Vilamajor, però a principis d’agost em van informar via mail que el 31 d’agost se’m acabava el contracte”, constata. Rodríguez ha tingut sort, ja que el procés de nomenament li ha permès ocupar una plaça que hi havia vacant a la mateixa escola, però la seva companya ha hagut d’optar a un altre centre.

“Valorem molt positivament el procés de descentralització i el funcionament del procés a Mataró, però molt negativament la manca de previsió del Departament”, ha afirmat José Luís Mataix, del sindicat USTEC-Stes, el majoritari en l’àmbit educatiu català. “Els nous Serveis Territorials estan actuant bé, la cosa va molt millor que quan calia anar a Barcelona, però per als interins la situació cada cop és més precària i inestable”, resumeix.

No hay comentarios: