miércoles, junio 24, 2009






La Revetlla de Sant Joan, també anomenada popularment com la Nit del Foc o la Nit de les Bruixes, se celebra durant el capvespre del 23 al 24 de juny. És una de les nits més curtes de l'any, degut a la proximitat del solstici d'estiu.
No és gens clar l'origen d'aquesta celebració. Hi ha qui hi veu una procedència pagana anterior al cristianisme. Una mena de record de les festes per al solstici d'estiu. En canvi, hi ha qui li veu un origen burleta i alegre. Com que és la nit més distant a la de Nadal, hauria de ser la més maleïda i estimada pel diable.
En aquesta revetlla, per sopar, se sol fer reunions familiars o bé anar a alguna festa popular amb taules preparades a la vora d'una foguera. Llavors es menja tota mena de coques. La més habitual és la coca de Sant Joan de pa de pessic i fruita confitada, però també se'n fan de pinyons i moltes altres.
La nit de Sant Joan sempre s'ha relacionat amb tradicions ambientades al voltant del motiu del foc. Tant és així que sovint se l'anomena la Nit del Foc. És creença comuna que les flames allunyen i espanten els éssers imaginaris. Fan fora aquells éssers que només campen durant aquesta nit... o bé aquells que, si també vaguen la resta de l'any, aquest capvespre ho fan més intensament...

“Nit de Sant Joan” Sisa

Les fogueres de Sant Joan no només s'han estès i arrelat arreu dels territoris de parla catalana. També n'hi ha molta tradició a molts altres llocs. Malgrat tot, no sembla que les fogueres provinguin d'una època molt antiga, i podrien tenir pocs segles... És habitual que, per a aquest dia, s'acumulin durant tot l’any objectes inservibles de fusta. L’entrada de la nit és el moment d’amuntegar-los i cremar-los.

Música “Nit de Sant Joan” Sisa

Els nens i les nenes comencen a participar de la festa de la Revetlla de Sant Joan des de ben petits. Els més menuts branden bengales i llancen bombetes, uns explosius que s'activen pel cop amb el terra i que, de tan febles, són del tot inofensius. A mesura que es fan grans, els pares i les mares van permetent que la mainada faci ús d'explosius cada cop més forts. Se sol començar amb les piules i acabar amb petards ben potents, que cal manejar amb precaució.

La nit de Sant Joan s'emplena de fonts de llum, i el cel de coets artificials, de molts colors diferents.

un saludo Para todos los que celebran su aniversario de Encarna y que lo pasen tan bien como me lo paso yo con mis compañeras del Radio un saludo para todas

No hay comentarios: