domingo, enero 27, 2008

SARA MORENO


PER PENSAR-HI
per Sara Moreno, professora de sociologia

El dinar de les dones dels directius

Com cada any, la celebració del 8 de març Dia Internacional de la Dona Treballadora va està carregada d’actes, reconeixements, estadístiques, bones intencions polítiques i propostes legislatives. Aspectes tots ells imprescindibles per avançar en la igualtat d’oportunitats entre homes i dones. Una qüestió que avui en dia tothom assumeix en el seu discurs, com a mínim en l’àmbit públic. Tanmateix, aquest discurs compartit no troba reflex en la pràctica quotidiana d’institucions, organitzacions i persones individuals. I aquest és precisament el gran repte: menys paraules i més fets. Un repte que a més de les lleis, estadístiques i compromisos polítics, necessita, sobretot, del compromís social. I m’explico.

Tres dies després de la celebració del 8 de març va tenir lloc un dels esdeveniments anuals que més repercussió mediàtica té en el nostre entorn més immediat: el derbi futbolístic entre el Barça i el Madrid. Com és habitual, abans de l’esperat partit, les directives d’ambdós equips varen dinar plegades en una mena de dinar de germanor. Un acte, en principi, admirable des d’un punt de vista esportiu. Però la sorpresa arriba quan una s’assabenta que aquest acte ple d’esportivitat consisteix en un dinar de directius i, en un altre restaurant, el dinar de les dones dels directius. Com s’explica aquesta separació? Sembla que no existeixen prous tòpics per a respondre aquesta pregunta: el futbol és cosa d’homes o les dones destorben quan es parla de coses importants són dues de les primeres idees que venen el cap.

On queda allò que el Barça és més que un club quan es parla d’igualtat de gènere? En un equip de futbol femení que rep molt menys suport que el masculí, tal com posen de relleu els seus resultats? Quin és el compromís social d’una institució tant important com el Real Madrid en qüestió de gènere? Doncs això, menys paraules i més fets!

No hay comentarios: