lunes, julio 27, 2009

Durant la presentació també es van donar algunes dades actualitzades corresponents a l’observatori de la crisi.



Majó aposta per reconvertir i no reactivar sectors causants de la crisi

L’exalcalde i exministre parla de la situació econòmica actual en la presentació del nou informe de conjuntura

per J. Vives - fotos J. V. - 24/07/2009 13:07 (160 lectures)



Cal reconvertir i no pas reactivar els sectors que, com la construcció, estan al darrera de la crisi econòmica que viu l’estat espanyol. Aquesta és la solució que proposa l’exalcalde de Mataró i exministre Joan Majó, per afrontar una situació econòmica que a Espanya té uns matisos diferents de la resta del món. Sobre les causes i possible solucions d’aquesta crisi va parlar Majó dijous, dia 23, a Can Palauet, durant l’acte de presentació del nou informe de conjuntura econòmica. L’exalcalde, que recentment ha publicat el llibre “No m’ho crec” sobre la crisi econòmica mundial, va explicar perquè no es creu que la crisi financera mundial hagi estat únicament provocada per les hipoteques subprime. Majó també va fer una diagnosi de la situació a Espanya, on la crisi no és financera “sinó de creixement equivocat” en el sector de la construcció. Per això, ara, i preveient que aquesta crisi derivarà d’aquí uns mesos en una autèntica crisi de les entitats bancàries, cal destinar els esforços en la reconversió dels sectors econòmics. L’objectiu, va explicar Majó, és recuperar els prop de dos milions de llocs de treball que s’han perdut per la crisi immobiliària. “Caldrà una gran creativitat perquè aquests aturats no poden tornar a tornar a posar totxos i fer pisos com abans, perquè això és el que ha provocat la crisi”, va dir Majó. En aquest sentit, va apuntar els quatre sectors que, en la seva opinió, presenten oportunitats de futur: el de les noves tecnologies, tota l’activitat relacionada amb la reconversió energètica; el sector de l’automoció aplicat a la reconversió eficient dels vehicles, i els serveis d’atenció directa a les persones.

Més atur i més natalitat
L’informe de conjuntura que es va presentar ahir a Can Palauet recull dades corresponents a l’últim trimestre del 2008 i reflecteixen per tant els efectes a la ciutat del moment més àlgid de la crisi. Aquests efectes es deixen notar en la taxa d’atur, però també en el descens del nombre d’habitatges construïts, que amb 110, va arribar al 2008 al seu mínim històric a la ciutat. La regidora de Serveis Centrals, Montse López, va explicar que tot i que algunes d’aquestes dades són negatives, en els darrers mesos s’ha detectat un cert canvi de tendència. Una de les dades significatives que recull l’informe és el repunt de la taxa de natalitat, que s’explica tant pel fet que la generació dels nascuts als anys 70 ha arribat a l’edat fèrtil com també per l’arribada de nous immigrants.

Durant la presentació també es van donar algunes dades actualitzades corresponents a l’observatori de la crisi. Segons aquestes dades, l’atur a la ciutat al juny del 2009 era del 16,78%, mentre que el nombre d’empreses havia descendit un 10,84% respecte el mateix període de l’any anterior, tònica que també registren el nombre d’assalariats, que havien disminuït un 10%, i els autònoms, en 8,92%. La regidora Montse López va recordar que el govern municipal ha impulsat un seguit de mesures per fer front a la crisi. L’oficina Social d’Atenció Integral oberta a l’edifici de les Tres Roques ha atès en aquests tres mesos un total de 1706 persones, i de moment hi ha vuit famílies en espera per a rebre una primera atenció social. A l’IMPEM, d’altra banda, s’han atès 3633 persones i s’han ofertat 67 llocs de treball, gràcies a l’impuls que han suposat les obres finançades pel fons Zapatero

No hay comentarios: