jueves, diciembre 06, 2007

LA DONA 2007


Foto de Q. Melero: La Marian i la Mònica.

El passat dijous, dins dels actes del Dia Internacional contra la violència masclista; la Secretaria del PSC de Mataró va organitzar el seu, sota el nom Recurs i eina contra la violència masclista. Estava previst que vingués la Sara Berbel, Directora General d'Igualtat d'oportunitats en el treball de la Generalitat de Catalunya, però per problemes d'agenda va venir en el seu lloc la Mònica Gironés, Subdirectora i Tècnica en cap del Pla.
L'acte es va fer al Centre d'Informació i Recursos per a les Dones, amb un cert número de persones (mai em semblen prou) i presentat per la Secretària de la Dona, la Marian Corrales.Va començar donant-nos moltes dades de la presència de la dona en el treball i va recalcar que és aquí, a part de les relacions de parella, on la dona pateix més discriminació.
Els elements discriminatoris són principalment la concentració de dones en ocupacions i/o professions menys valorades i menys remunerades (tot i que a les Universitats ja és major el nombre de noies que de nois) amb dificultats per a promocionar-se; com ara serveis, cura de persones... que és com una perllongació de les tasques que es fan a casa. Altre element seria el treball a temps parcial, una dona opta per treballar menys hores per poder continuar atenent a la seva família. Les categories, les dones majoritàriament són auxiliars, per tant, menys sou. Poques dones en llocs de responsabilitat...
Per combatre tot això proposen unes mesures: Valoritzar les tasques de cures, no treballar menys hores per obligació, transport públic per arribar a tot arreu, diferències salarials comptant tasques-categories (siguis home o dona), incorporació de la dona en llocs de decisió, poder intervenir i participar amb mirada de dona, educació a l'escola i a la família, no sexista ni excloient, concienciar el jovent, que es veu que hi ha un retrocés en nois/es d'Institut, fora publicitat sexista (tipus de la de D&G, us en recordeu?) consciència de parella al 50%, que empreses i sindicats vegin aquesta funció com una necessitat...
Però l'element que més discrimina és la violència, els homes encara no han assolit que la dona treballi fora de casa, guany diners, etc. i hagi de compartir les tasques de casa. Això genera conflictes que en algun cas acaba en violència. La independència de la dona té a veure amb els ingressos.
Que hi ha molts tipus de violència a la feina, a més a més dels físic i/o psíquics, ja els sabem tothom, des del mer asseig sexual a una persona que no el desitja, no ho és només la violació! El "mobbing", amargar a una dona fins el punt d'haver de plegar, que en molts casos el suporta per por de perdre la feina.
Per aturar tot això estan les Lleis: contra el masclisme; la d'Igualtat, que té molts avenços en el tema d'assetjament (abans la dona havia de demostar que era assetjada, ara, amb la Llei, és l'assetjador que ha de demostrar la seva innocència). Protocol obligatori a les empreses per aquests casos. Convenis col·lectius amb claúsules incloses per protegir les dones (no discriminació, promoció, no assetjament...)
En definitiva: Fomentar la igualtat d'oportunitats tan en l'empresa pública com en la privada i sensibilitzar la població, començant per l'escola.
Els i les socialistes no volem que la dona sigui majoria, volem la Igualtat!

2 comentarios:

Anónimo dijo...

Encarna, te he dejado un regalito en mi bloc.
Por cierto, este post me suena, je je je.

Tercera Edad dijo...

Hola GLORIA como estas esta foto quedo tan bien que no pude resistir la tentación de ponerlo. Lo bien que hablo es una mujer muy sensata dice las cosas tal como son, yo me quede prendada al escucharla un saludo ENCARNA