miércoles, diciembre 26, 2007

LOS BOMBEROS DE MATARÓ


Una exposició sobre la història dels bombers de Mataró clou la commemoració del seu 150è aniversari.



Els bombers de la ciutat presenten a més un llibre que recull tots els detalls sobre aquests 150 anys d´història (ElTotMataro.cat, dimarts, 11 desembre 2007).


Després d´un any de celebracions, els bombers de Mataró van concloure el passat dilluns el festeig del seu 150è aniversari. Ho van fer amb la innauguració d´una exposició i la presentació d´un llibre que recull la història d´aquesta entitat de la mà de Jordi Buscà. L´acte, celebrat a una Sala d´Actes de la Caixa Laietana plena de gom a gom va comptar amb la presència del secretari general d'Interior i Relacions Institucionals, Joan Boada.

L´exposició, ubicada a la Sala d´exposicions de la Caixa Laietana, fa un repàs a la història del cos de bombers de la nostra ciutat a partir de tota mena de material com maquetes, indumentària de les diferents èpoques i fins i tot peces històriques com una bomba de pressió manual. A part, la mostra vol ser també un recurs didàctic que permeti als ciutadans conèixer de prop la figura del que ells mateixos anomenen un “servidor públic”, i és que segons asseguren, la feina de bomber no consisteix només en apagar focs sinó que contempla moltes més facetes de la seguretat ciutadana.

150 anys recollits en un llibre

Jordi Buscà ha estat l´encarregat de plasmar per escrit el que ha suposat aquest segle i mig des que es formà el cos de bombers de Mataró. Buscà, que va formar part del cos als anys 60, coneix millor que ningú la història dels bombers a la nostra ciutat: “Tinc el privilegi d´haver viscut en primera línia els últims sis anys dels bombers voluntaris de Mataró, abans que passessin a dependre de la diputació”, va dir Buscà. El llibre descriu els capítols més importants del cos de Bombers de Mataró, des de la seva creació com a voluntaris fins a la seva professionalització, tot plegat il·lustrat amb fotografies que han aportat les famílies dels propis bombers.

Jordi Buscà va assegurar que el llibre no és només una mera descripció de fets històrics sinó que reflexa l´evident paral·lelisme que ha existit sempre entre la trajectòria dels bombers i la pròpia història de Catalunya i Mataró, des del color dels dirigents polítics fins als canvis demogràfics de la població. Els bombers de Mataró van agrair l´aportació de Jordi Buscà ja que segons asseguren, aquesta disciplina sovint queda oblidada per la historiografia catalana. En aquest sentit, Joan Boada, va anunciar que seguint la línia dels bombers de Mataró, l´any que ve s´editarà un llibre sobre la història dels bombers a Catalunya.

Laia Bernaus | Ciutat - Societat

No hay comentarios: