miércoles, febrero 20, 2008

MATARÓ 2008


Els ciutadans no podran regar jardins ni omplir piscines amb aigua potable

L’Ajuntament adopta noves mesures d’estalvi d’aigua per fer front a la sequera tot i advertir que la ciutat no està en situació d’emergència

per Salva Fernàndez - fotos R. Gallofré - 13/02/2008 13:23 (556 lectures)

Guirao i Montserrat presenten les mesures
Els mataronins no podran regar jardins particulars, netejar el cotxe ni omplir piscines amb aigua potable. Aquestes són algunes de les mesures adoptades per part de l'Ajuntament de Mataró per fer front a la sequera. D’aquesta manera, Mataró respon a l’escenari d’excepcionalitat de nivell 2 que ha activat la Generalitat de Catalunya, i que prohibeix determinats usos de l’aigua potable. La regidora de Medi Ambient i Sostenibilitat, Quitèria Guirao, ha explicat aquest dimecres, dia 13, que l’Ajuntament ha realitzat un segon decret “per marcar com es pot estalviar aigua i prorrogar l’ajut a Catalunya sobre aquesta qüestió". Així, segons ha explicat Guirao, junt amb les restriccions als particulars també està previst de limitar l’ús d’aigua en les zones esportives i netejar vials i clavegueres amb aigua de pou no potabilitzada, ja que fins ara s'utilitzaba la xarxa de reg de la ciutat. A més, es reduirà al màxim el reg de parcs i jardins connectats a la xarxa d'aigua potable.

Guirao ha volgut deixar constància que la situació a Mataró “no és similar a la d'altres llocs on estan adoptant mesures més restrictives". "Des del 2005 el consum d'aigua dels mataronins han anat disminuint", ha afegit la regidora, qui s'ha mostrat convençuda que "la ciutadania respondrà com sempre ho ha fet, amb molta sensibilitat sobre el tema". Malgrat això, es preveuen sancions de fins a 900 euros per aquells que no compleixin amb les restriccions establertes. Guirao també ha recordat la prohibició de fer servir l'aigua potable per al funcionament de fonts ornamentals i les dutxes de la platja. Tot i que algunes d'aquestes fonts funcionen amb circuits tancats i amb aigua no potable, aquestes es tancaran “per imatge", segons ha comentat la regidora, que considera que "no es pot demanar responsabilitat a la ciutadania i que aquesta vegi l'ús d'aigua en aquest tipus de fonts".

Amb la vista posada al juny
El director de l'empresa pública Aigües de Mataró, Rafael Montserrat, ha volgut llençar un missatge de tranquil·litat i ha assegurat que la situació actual a Mataró "està lluny d'una situació d'emergència". "En la primera situació excepcional es limitava el consum a 270 litres per habitant, mentre que a Mataró s'està molt per sota d'aquesta xifra". Així, cada habitant gasta de mitjana, entre els mesos de juny i juliol que són els de màxim consum, uns 240 litres. Per això, el mes de juny d'aquest 2008 serà una data important per tal de determinar quines són les properes mesures que cal adoptar: "Actualment estem lluny dels límits marcats, però de cara a la previsió que hi ha al juny tenim temps per endavant perquè torni a ploure". "Si no, llavors sí que podríem trobar-nos en una situació d'iniciar a tenir restriccions d'aigua de boca", ha advertit.

En els darrers anys, l'Ajuntament de Mataró i AMSA han portat a terme diverses accions per reduir els recursos hídrics. Montserrat ha destacat l'increment de la millora del rendiment de la xarxa d'aigua potable: "Actualment estem al voltant del 95%, una xifra que ja no es pot millorar més i molt superior al 75% que hi havia, per exemple, el 1970". Aquesta millora ha vingut donada per diverses accions com la renovació de la mateixa aigua, el seguiment acurat de les fuites i la instal·lació de comptadors. Altres mesures que s'han dut a terme en els darrers anys són les d'aplicació d'un sistema de reg automatitzat de les zones verdes o l'aprofitament de les aigües de pou, no potables, pel reg de jardins i zones verdes.

No hay comentarios: