martes, julio 22, 2008

‘Tripleta màgica’ descarregada en una emocionant Diada de Santes



Les Santes 2008


‘Tripleta màgica’ descarregada en una emocionant Diada de Santes

La fantàstica actuació dels Capgrossos, que conquereixen el 3 de 9, el 4 de 9 i el 5 de 8, contrasta amb uns decepcionants Castellers de Vilafranca

per V. B. - fotos X. Saborido / O. Rojano - 21/07/2008 12:14 (407 lectures)

3 de 9 amb folre 4 de 9 amb folre

Suportar una jornada castellera de gairebé tres hores sota el sol de finals de juliol a la plaça de Santa Anna, amb un vent del sud càlid, humit i molest bufant a ratxes, pot desanimar a qualsevol. Però un ràpidament s’oblida de la roba xopada de suor, de les ganes de refugiar-se a una terrassa, de les protestes de l’estómac quan ja toquen quarts de tres, si s’assisteix a una exhibició tan emocionant com la protagonitzada pels Capgrossos ahir diumenge a la Diada de Santes. La colla mataronina compleix les seves promeses: van dir que es veien capaços de descarregar la Tripleta Màgica (3 de 9 amb folre, 4 de 9 amb folre i 5 de 8) i ho van aconseguir, amb molts esforços, patint, treballant moltíssim, deixant els espectadors més d’un cop amb el cor en un puny, però també amb una solidesa inqüestionable. Dos anys després de la fatídica actuació de Santes de 2006, els Capgrossos tornen a ocupar una casella al podi les colles castelleres, mirant amb orgull, fins i tot amb un punt de desafiament, a colles històriques i teòricament imbatibles com els Castellers de Vilafranca. Els de verd arribaven a Mataró, complint un any més amb la cita de Santes, amb ganes de menjar-se el món, però van acabar marxant amb la cua entre cames. De decepcionant es pot qualificar l’actuació dels vilafranquins, a qui no es pot negar la seva ambició, i que en els darrers anys han portat castells increïbles a la capital del Maresme. Els Marrecs de Salt, uns quants esglaons per sota de les dues altres colles, van ser els altres protagonistes de la jornada.

Els Capgrossos van iniciar l’actuació amb el 5 de 8, un castell de gran complexitat però que sembla que ja puguin fer amb els ulls tancats, tot i que la setmana passada a Premià es va aixecar força millor. A la segona ronda, els mataronins van atacar el que acabaria sent el tercer 3 de 9 amb folre de la temporada. Venien de descarregar-lo a plaça de Santa Maria i, la setmana passada també a Premià de Mar, però el d'ahir va ser el més sòlid de la temporada. Tenen el 3 de 9 per la mà, i això té un mèrit increïble. Ho prova que els mateixos Castellers de Vilafranca fessin llenya amb el mateix castell minuts després. El castell, a més, va donar moral als mataronins per enfrontar-se al gran moment de la jornada, el 4 de 9 amb folre. Des de Santes de 2005 que no el descarregaven a plaça de Santa Anna, massa temps per a una colla que ostenta aquest nivell. Després d’un peu desmuntat, que feia pensar que no les tenien totes, al segon intent els blaus han aconseguit descarregar el 4 de 9, i es va desfermar l’eufòria. La tanda més llarga d’aplaudiments es va combinar amb els càntics d’alegria de la colla mataronina, conscients que tot havia sortit rodó.

El cap de Colla, Lluís Feliu, afirmava ara fa una setmana que, en cas d’aconseguir la Tripleta Màgica per Santes, s’obririen les portes per a un segon tram de temporada espectacular per als Capgrossos. Feliu apuntava cap a castells de gamma extra, com la torre de 9 amb folre i manilles, i veient l’exhibició d’ahir, els mataronins no trigaran a arribar-hi.

Els Castellers de Vilafranca van prometre que portarien castells de gamma extra, els primers de la temporada, a Mataró. Ho deien des de Torredembarra la setmana passada, on van descarregar el 3 de 9 i el 4 de 9. Però la Diada de Santes va demostrar que la decisió dels vilafranquins era molt precipitada i que encara queda molta feina per fer. Van intentar el 4 de 9 amb agulla i la torre de 9 amb folre i manilles, però sense aconseguir ni carregar-la. La falta de confiança els va portar a fer llenya amb un 3 de 9 que havien aconseguit carregar. Amb el programa tan ambiciós que portaven, se’n van haver de tornar al Penedès tant sols amb un 4 de 8 amb agulla, la torre de 8 amb folre i el pilar de 7. Els Marrecs de Salt, per part seva, van descarregar castells de 7.

4 comentarios:

Blog Gent de Llavaneres dijo...

Gràcies Encarna per la crònica. Els que no hi vam poder ser-hi t'ho agraïm d'alló més. Ànims en la teva feina al bloc i força als Capgrossos.
Miquel de Llavaneres

DooMMasteR dijo...

Va ser una diada molt emocionat. Visca Mataró i visca els capgrossos!!

Unknown dijo...

Salutacions d´un Capgros!
Ha fet voste una cronica molt maca de aquest historic diumenge!!
Per els capgrossos gent que voste ens anima a tirar endavant!!
Gracies!!!

Unknown dijo...

Salutacions d´un Capgros!
Ha fet voste una cronica molt maca de aquest historic diumenge!!
Per els capgrossos gent que voste ens anima a tirar endavant!!
Gracies!!!